Закон і Бізнес


Про пішохода-порушника


№18 (1472) 09.05—15.05.2020
540368

Той факт, що небезпеку для руху створено внаслідок протиправної поведінки пішохода не звільняє водія від виконання вимог Правил дорожнього руху — екстреного гальмування.


У справі №759/2926/16-к суд першої інстанції виправдав водія, який вчинив наїзд на пішохода, який перетинав дорогу на червоний сигнал світлофору. Апеляційний суд м.Києва, навпаки, визнав водія винним у злочині, передбаченому ч.2 ст.286 Кримінального кодексу («Порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілого»).

Своєю чергою Касаційний кримінальний суд не погодився з доводом захисника про те, що протиправність дій потерпілого пішохода виключає винуватість засудженого. Адже апеляційний суд ґрунтував своє рішення, зокрема, на підставі аналізу висновку експерта-автотехніка. Останній указав, що у дорожній обстановці, яка склалася, водій мав технічну можливість уникнути наїзду на пішохода, застосувавши екстрене гальмування. Натомість, він подав сигнали аварійної зупинки, а потім перелаштувався в правий ряд.

Те, що внаслідок грубого порушення ПДР потерпілий створив небезпеку для дорожнього руху, не викликає сумніву. Однак, водій був зобов’язаний виконати вимогу п.12.3 ПДР.  Тож ККС залишив без зміни вирок апеляційного суду: 3 роки позбавлення волі умовно та позбавлення права керування на рік.