Закон і Бізнес


Відкладений допит

Тимошенко звинуватили в затягуванні розслідування «справи Щербаня»


№6 (1096) 09.02—15.02.2013
Антон Пряников
3610

Схоже, розслідування справи про вбивство Євгена Щербаня буксує. На думку Генеральної прокуратури, винна в цьому головна підозрювана: Юлія Тимошенко свідомо затягує проведення слідчих дій. Екс-прем’єр, яка досі перебуває в стаціонарі ЦКЛ Укрзалізниці в Харкові, вкотре попросила перенести допит свідка з її участю — цього разу на березень.


Ю.Тимошенко знову звинуватили в затягуванні розслідування кримінальної справи про вбивство Є.Щербаня, в якому екс-прем’єр віднедавна є обвинуваченою. З такою заявою днями виступив начальник головного управління з розслідування особливо важливих справ ГПУ Андрій Курись. За його словами, «це свідома спекуляція та затягування» проведення слідчих дій, при цьому обвинувачена «посилається на різні причини». А.Курись підкреслив: «Проте ми чекаємо. Адже якщо підсудній є що сказати в справі, то слідство зобов’язане забезпечити їй таку можливість».

Ю.Тимошенко, правда, поки, здається, не дуже поспішає і не дуже цікавиться тим, що «накопали» на неї слідчі. Так, безумовно, вона демонстративно наполягає на особистій присутності при допиті свідків у справі про вбивство Є.Щербаня. Недавно вона направила відповідне клопотання в Печерський райсуд м.Києва. «З урахуванням грубого порушення судом указаних мною вимог чинного національного й міжнародного законодавства… а також мого права бути присутньою на допитах свідків, керуючись ч.2 ст.232 Кримінального процесуального кодексу України, заперечую проти здійснення досудового розслідування, зокрема допиту свідків, під час якого я знаходитимуся дистанційно».

Але гучні заяви нагадують димову завісу, за якою ховаються голі факти, — Юлія Володимирівна під різними приводами продовжує манкірувати слідчі дії. Наприклад, 6 лютого вона клопотала про перенесення допиту свідка у «справі Щербаня» з її участю, а вже наступного дня попросила Державну пенітенціарну службу перенести судове засідання, яке повинне було відбуватися в режимі відеоконференції, ще на 2—3 тижні через те, що не встигла до нього підготуватися.

Адвокат Ю.Тимошенко Олександр Плахотнюк повідомив, що екс-прем’єр готова брати участь у слідчих діях, які запланувала провести слідчий суддя Оксана Царевич, проте не в режимі відеоконференції, а безпосередньо. «Варіанти є, КПК це передбачає. Можна виїзне засідання провести, можна забезпечити її участь у судовому засіданні, якщо це можливо», — відзначив О.Плахотнюк.

До речі, адвокати також скаржилися на те, що не мають доступу до матеріалів справи. Частковий доступ до «Х-файлів» захист екс-прем’єра отримав тільки 1 лютого.

Разом з тим прокуратура стверджує, що зможе надати адвокатам Ю.Тимошенко матеріали кримінальної справи в повному обсязі тільки після завершення слідства. Про це заявив А.Курись: «На сьогодні слідство в справі про вбивство Є.Щербаня продовжується, і сама Ю.Тимошенко ще не давала показань, а органи слідства згідно з ст.221 КПК надають для ознайомлення адвокатам тільки ті матеріали цієї кримінальної справи, які не можуть завдати шкоди слідству», — сказав А.Курись.

За його словами, коли слідчі допитають Ю.Тимошенко й оголосять про завершення слідства, стороні захисту будуть надані всі без винятку матеріали справи.

Нагадаємо: 18 січня 2013 року Генпрокурор Віктор Пшонка заявив, що ГПУ завершила розслідування кримінальної справи про вбивство народного депутата Є.Щербаня, екс-прем’єрові вручено повідомлення про підозру в організації спільно з Павлом Лазаренком умисного вбивства з корисливих мотивів. Генпрокурор також повідомив, що справа про вбивство Є.Щербаня й кримінальна справа про розкрадання бюджетних коштів для виплати боргів «ЄЕСУ» перед Міноборони РФ об’єднані в одне провадження. Ю.Тимошенко й П.Лазаренко категорично спростовують свою причетність до вбивства.

Печерський районний суд м.Києва не задовольнив клопотання Ю.Тимошенко про перенесення проведення слідчих дій у справі Щербаня» на березень і призначив засідання на 13 лютого. Крім того, слідчий суддя О.Царевич постановила забезпечити доставлення Юлії Володимирівни в зал суду.