Закон і Бізнес


Землю — народу!


№18 (1472) 09.05—15.05.2020
3106

Як і обіцяли опозиційні партії в парламенті, одразу після оприлюднення закону «Про ринок землі» вони направили подання про його неконституційність. Зокрема, через порушення процедури ухвалення.


Основні претензії можна поділити на дві групи: процесуальні та нормативні. Так, у документі наголошується, що закон неправильно датований: він був ухвалений після півночі, тобто 31 березня, але на ньому вказано дату 30.03.2020.

Крім того, під час голосування за поправки у сесійній залі фізично не була присутня достатня кількість нардепів, необхідна для прийняття рішення, тобто 226 осіб. Є нарікання і на правки, які в останній день з’явилися в тексті, що враховували озвучені напередодні главою держави пропозиції. Тобто були внесені поза встановленим Регламентом ВР строком.

Також, як наголошував «ЗіБ», нардепи вважають, що прийнятий закон суперечить ч.1 ст.13 Конституції, яка встановлює, що земля є об’єктом права власності Українського народу. Отже, продаж земель сільськогосподарського призначення порушує право тих громадян, які сьогодні не є власниками конкретних ділянок, але є колективним власником усієї землі як представники Українського народу.

Таким чином, лише Український народ може визначати правові основи розпорядження землею. Це, власне, застерігається і в самій Конституції, яка вимагає, аби зміни до її стст.13, 14 затверджувалися всеукраїнським референдумом.