Закон і Бізнес


До вас їде ревізор

За 2 роки РСАС навідається у 21 адмінсуд, аби допомогти з вирішенням складних питань


Графік вивчення стану організації роботи адміністративних судів на 2013—2014 рр. Натисність на зображення, щоб його збільшити.

№6 (1096) 09.02—15.02.2013
МАРИНА ЗАКАБЛУК
4132

Рада суддів адміністративних судів затвердила графік вивчення стану організації роботи храмів Феміди на 2013—2014 рр. За цей час вона планує завітати до шести апеляційних адмінокругів. Розпочнеться «ревізійний вояж» з Донецького апеляційного адмінокругу.


Вперше після набрання чинності законом «Про судоустрій і статус суддів» рада спробувала свої сили в наданні методичної допомоги наприкінці 2010-го. 22 жовтня 2010 р. з відповідним проханням до цього органу звернувся голова Київського окружного адмінсуду Олег Басай. 6 вересня того ж року його призначили на посаду, і він хотів з’ясувати, як і чим живе КОАС.

За час діяльності РСАС вивчила стан організації роботи та надала методичну допомогу трьом апеляційним адмінокругам: Київському, Одеському та Львівському. Примітно, що в перших двох округах «ревізори» ознайомилися з діяльністю лише Київського та Одеського апеляційних адмінсудів. Недоліків у їхній роботі було виявлено чимало. Голові КААС Анатолію Денісову через неналежну організацію роботи суду навіть довелося попрощатися з посадою.

А ось поїздка на Захід не обмежилася відвідуванням Львівського апеляційного адмінсуду. Робоча група, створена РСАС, побувала й в «підшефних» ЛААС храмах Феміди: Волинському, Закарпатському, Івано-Франківському, Львівському та Тернопільському окружних адмінсудах.

Представники органу суддівського самоврядування, Вищого адмінсуду їздили у регіони, ознайомлювалися з діяльністю храмів Феміди, вказували на виявлені недоліки у роботі, надавали методичну допомогу. Суди складали плани заходів, спрямованих на виправлення огріхів. РСАС контролювала цей процес, а голови адмінсудів приїжджали до столиці й звітували перед радою про те, чи впоралися вони з поставленими завданнями й чи покращився стан організації роботи установ.

Хоча РСАС планувала провести так звані перевірки й у 2012 р., зробити це їй не вдалося. Так, у листопаді 2011-го рада затвердила графік вивчення стану організації роботи адмінсудів у 2012—2013 рр. У лютому—березні 2012-го ревізорів мав зустрічати Дніпропетровський апеляційний адмінокруг, у серпні—вересні — Севастопольський. У листопаді—грудні 2012-го гості повинні були навідатися до Донецького апеляційний адмінокругу. Планувалося, що у 2013-му робочі групи РСАС відвідають Харківський, Вінницький та Житомирський апеляційні адмінокруги.

Тоді заступник голови ради Любов Гончар зазначала, що графік укладався з урахуванням того, коли закінчується строк перебування на адмінпосадах голів судів. Це було потрібно для того, аби при вирішенні питання про переобрання цих очільників РСАС мала повне досьє на них: хто й як виконує свої обов’язки, чи зможе той чи інший законник ще 5 років обіймати адмінпосаду.

Однак задуманому не судилося здійснитися. РСАС довелося відтермінувати виконання рішення до затвердження методичних рекомендацій щодо вивчення стану організації роботи апеляційних та окружних адмінсудів. 1 жовтня 2012-го такий документ було прийнято, і 25 січня 2013 р. орган суддівського самоврядування затвердив новий графік «ревізійних поїздок».

Так, першим у 2013 р. (лютий—березень) під приціл робочої групи потрапить Донецький апеляційний адмінокруг, а потім — представники вінницької Феміди (березень―квітень). У квітні―травні гостей чекатиме Дніпропетровський апеляційний адмінокруг, а в серпні―вересні ― Севастопольський. У 2014 р. РСАС планує завітали в гості ще до семи судів двох регіонів.

Тож «адмінстративники», наводьте в судах лад, адже до вас їдуть столичні ревізори.

Пряма мова

Микола Кобилянський, голова РСАС: 

— 24 листопада 2011 р. рада прийняла рішення про затвердження графіка вивчення стану організації роботи адмінсудів на 2012—2013 рр. Однак воно було відтерміноване до затвердження РСАС методичних рекомендацій щодо вивчення стану організації роботи апеляційних та окружних адмінсудів. У жовтні 2012 р. ми затвердили такий документ. Тепер у нас немає перешкод для затвердження графіка на 2013—2014 рр.