Закон і Бізнес


Третейський ренесанс


№18 (1472) 09.05—15.05.2020
16603

Уряд вніс до парламенту проект закону, що передбачає вбудовування третейського розгляду в національне судочинство. Третейські суди стануть першою інстанцією для розгляду низки справ, включаючи спори щодо нерухомості, землі та кредитів.


Документ, який лобіює Міністерство юстиції, обґрунтовується метою «відновлення довіри до третейського розгляду» (проект №3411). Проте на поверхні — бажання підпорядкувати всі третейські суди Мін’юсту, який візьме під контроль їх діяльність, зокрема, через Третейську палату України.

Упродовж 6 місяців усі засновники третейських судів мають звернутися до ТПУ за висновком щодо своєї відповідності новим вимогам. Якщо висновок буде негативним, Мін’юст з подачі ТПУ припинить реєстрацію утворених ними третейських судів.

Проект усуває всі місцеві суди від перегляду третейських рішень та видачі виконавчих документів на їх підставі. Це стане прерогативою апеляційних судів.

Також відновлюється можливість включення третейських застережень до банківських договорів. Адже третейським судам будуть непідвідомчі тільки спори за позовами споживачів про захист їх прав, передбачених законом «Про захист прав споживачів», без згадки про банки.

Крім того, третейські суди зможуть розглядати спори щодо нерухомості, включаючи земельні ділянки. Щоправда — через 3 роки, тобто саме тоді, коли українські землі сільськогосподарського призначення зможуть купувати юридичні особи.