Закон і Бізнес


Вирок задля свободи


№18 (1472) 09.05—15.05.2020
35192

Мін’юст вирішив не відставати від світового тренду і також трохи вивільнити пенітенціарну систему від «мешканців» під приводом пандемії. Втім, доки закон приймуть карантин може закінчитися.


Згідно з попередніми підрахунками міністерства, проект закону «Про амністію засуджених (щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2)» (№3397) поширюватиметься на 3009 осіб. Тобто менш ніж на кожного десятого засудженого.

Левова частка (1881 особа) — це засуджені за злочини, які не поєднані з насильством, небезпечним для життя і здоров’я, за умови, якщо на день набрання чинності цим законом вони відбули не менше 1/4 строку основного покарання. Ще 636 осіб можуть вийти на волю, якщо до кінця строку їм залишилося менше року, незалежно від тяжкості злочину, а також, якщо їх було засуджено до обмеження волі і половину строку все збігло.

Не відправляться за ґрати учасники АТО (за певним винятком), а також особи, яких визнано винними у скоєнні злочину проти життя та здоров’я, що не є особливо тяжким, або умисного, який не є тяжким, чи необережного злочину, який не є особливо тяжким. Головне, аби суд першої інстанції встиг оголосити вирок щодо них.

Ще 88 осіб, які також вчинили умисні злочини, що не є тяжкими, будуть звільнені від відбування покарання, оскільки відносяться до різних «пільгових» категорій: вагітні, неповнолітні, пенсіонери , особами з інвалідністю, а також хворі на активну форму туберкульозу та інші тяжкі захворювання.