Закон і Бізнес


Вербальний стриптиз

Карантин підштовхує нардепів до бажання посилити відповідальність за ряд злочинів


Владлен Неклюдов (ліворуч) запевнив, що правки, подані парламентарями, здебільшого технічні, про жодні політичні цілі не йдеться.

№17 (1471) 02.05—08.05.2020
Аміна БЕКМІРЗАЄВА
4762

Зберегти доступ до Інтернету, захистити майно та звільнити головного корупціонера. Що насамперед турбує парламентарів під час пандемії? Адже відповідні законопроекти розглянуть на позачерговому засіданні Верховної Ради.


Криве дзеркало

Карантин іде на користь народним депутатам, адже працювати вони почали набагато ефективніше. Зокрема, під час засідання Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності було розглянуто 14 законопроектів, кожен — про посилення відповідальності. На думку народних обранців, малі строки ув’язнення перестали лякати громадян, тож боротися зі злочинністю планують закрученням гайок.

У порядок денний внесли питання щодо корупційних злочинів, пошкодження телекомунікаційних мереж, незаконного заволодіння транспортними засобами та низку новацій щодо досудового розслідування. Як завжди, найбільший ажіотаж викликають питання відповідальності державних службовців і скоєння злочинів, пов’язаних із корупцією.

Проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення захисту телекомунікаційних мереж)» (№2654) розроблено через необхідність запобігання пошкодженню такого обладнання. Зокрема, зафіксовані випадки, коли не лише цілі житлові масиви, а й служби екстреного реагування залишаються без зв’язку. Крім того, у Києві неодноразово були зафіксовані пошкодження телекомунікаційних мереж, які не мали на меті викрадення. Тому пропонується внести відповідні зміни до ст.360 Кримінального кодексу та ст.147 Кодексу про адміністративні правопорушення. Водночас формулювання приведено до вимог законодавства у сфері телекомунікацій.

Надавачі відповідних послуг, які багато років страждають від крадіжок спеціалізованого обладнання, були налаштовані рішуче. Вони пропонували встановити безальтернативну кримінальну відповідальність і скасувати навіть згадування про можливі штрафи.

Проте члени комітету не погоджувались із запропонованими санкціями. Зокрема, на їхню думку, необхідно встановити жорсткі покарання, але виважені. У ході доповіді голова підкомітету з питань кримінального законодавства та протидії злочинності зазначив, що депутати подали 16 поправок, з яких 12 підкомітет пропонує врахувати повністю або частково, а решту — відхилити. Більшість правок стосується санкцій за порушення законодавства й заподіяння шкоди, зокрема застосування штрафних санкцій та позбавлення волі.

Обговоривши положення проекту, нардепи вирішили рекомендувати парламенту прийняти його в другому читанні та в цілому з урахуванням підтриманих поправок. Тож, якщо ВР на це пристане, за злочин, відповідальність за який передбачено в ст.360 КК, доведеться щонайменше сплатити штраф у розмірі від 1000 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо ж ітиметься про діяння, описане в ч.3 цієї статті, то винуватцеві загрожуватиме позбавлення волі на строк від 6 до 10 років із конфіскацією майна.

13 стільців

Також депутати подбали про посилення протидії корупції в окремих державних органах. Певно, такий крок покликаний дати країні довгоочікувані «посадки». Члени парламентського підрозділу розглянули в першому читанні проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності протидії корупції в окремих правоохоронних та інших державних органах» (№3133) та 13 альтернативних до нього.

На початку розгляду голова комітету Денис Монастирський нагадав, що документи планується розглянути на позачерговій сесії, у ході якої спочатку поставлять на голосування питання про включення їх до порядку денного, а потім розглянуть у першому читанні.

Автори альтернативних проектів під час виступів часто вдавалися до закликів. Погрожували тим, що Україну кине напризволяще Міжнародний валютний фонд, дефолтом і навіть погіршенням епідеміологічної ситуації. Адже передусім ідеться про звільнення директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника.

Протягом тривалого часу законодавці роздумували: звільнити його за підтверджене судом корупційне діяння чи за відсутність засобів індивідуального захисту в громадських місцях. Можливо, звісно, не пандемія нищить економіку держави, а бацили корупції в чиновницьких лавах.

Голова профільного підкомітету Владлен Неклюдов повідомив: «Усіма проектами пропонується внести зміни до законів «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб», «Про прокуратуру», «Про Національне антикорупційне бюро України» та «Про Державне бюро розслідувань». Так, за його словами, усі автори пропонують приведення у відповідність термінології до тієї, яка закріплена в законі «Про запобігання корупції», КпАП шляхом заміни терміна «корупційне правопорушення» на «правопорушення, пов’язане з корупцією».

Водночас голова підкомітету зазначив, що такі зміни втратили актуальність через ухвалення ряду нових актів. В.Неклюдов також повідомив, що серед основних питань, викладених у проектах, — додаткові підстави для звільнення директора НАБУ та інших посадовців. Він підкреслив, що більшість із них є слушними: «Ми маємо відповісти на суспільний запит. Будь-хто, хто вчинить адміністративне правопорушення, особливо це актуально у сфері протидії корупції, має відповідати».

Тому підкомітет запропонував прийняти за основу проект №3133, а решту відхилити. Таке рішення підтримали 20 членів комітету, проти висловилися двоє, один утримався.

Стережись автомобіля!

Народні депутати також розглянули проект «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо удосконалення законодавства у сфері протидії незаконному заволодінню транспортним засобом» (№3301).

Представляючи документ, один з його авторів, В’ячеслав Медяник, повідомив, що передбачається внесення змін до стст.289 («Незаконне заволодіння транспортним засобом»), 290 («Знищення, підробка або заміна номерів вузлів та агрегатів транспортного засобу») КК та ст.250 (Проведення негласної слідчої (розшукової) дії до постановлення ухвали слідчого судді) Кримінального процесуального кодексу.

«Прийняття проекту забезпечить належну, повну кваліфікацію за вчинення відповідних діянь та усунення недоліків КК, які дозволяють уникнення більш суворої кримінальної відповідальності за повторне вчинення незаконного заволодіння транспортним засобом або скоєння цього злочину в значному чи великому розмірах», — сказав В.Медяник.

Голова профільного підкомітету Олександр Бакумов повідомив, що його підрозділ пропонує прийняти законопроект у першому читанні, а під час підготовки до другого читання переглянути санкції ст.1211 КпАП, зокрема за експлуатацію водіями транспортних засобів, ідентифікаційні номери складових частин яких не відповідають записам у реєстраційних документах. Адже наразі штраф за таке порушення становить якихось 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (255 грн.).

Свою позицію висловив представник Міністерства внутрішніх справ, який зазначив: «У нас викрадення автомобілів є достатньо серйозним злочином. За рік викрадається близько 6000. Багато з них викрадається злочинним угрупованнями». Він висловився за посилення відповідальності за системне викрадення транспортних засобів і підтримав документ.

Окрім цього, члени комітету розглянули проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» (№3314). Як зазначив голова комітету, це один із блоку напрацювань, необхідних для запровадження інституту кримінальних проступків, який має запрацювати в Україні з 1.07.2020.

Також нардепи висловилися щодо 5 проектів, які теж стосуються запровадження інституту кримінальних проступків. Однак Комітет з питань правоохоронної діяльності не є головним в їх підготовці. Тож плоди бурхливої діяльності ми невдовзі зможемо побачити в сесійній залі.

А нам поки що необхідно залишатися вдома з вірою в потужний і швидкий Інтернет, який всім обов’язково допоможе в боротьбі зі злочинністю.