Закон і Бізнес


Містобудівний злочин

Власника готелю зобов᾽язали знести два поверхи заради виду на Акрополь


Чашка кави з видом на Акрополь — улюблене зайняття як для мешканців Афін, так і для мільйонів туристів, які сюди приїжджають.

№17 (1471) 02.05—08.05.2020
4153

Центральна археологічна рада Греції наказала знести два поверхи готелю, які закривають вид на Акрополь. Таке рішення було прийняте після скарг афінян на «містобудівний злочин».


Без дозволу археологів у Греції заборонено будь-яке будівництво, з ними повинні узгоджуватися всі плани забудови. Однак у випадку з готелем вимоги не були дотримані, повідомила міністр культури і спорту Ліна Мендон в інтерв᾽ю телеканалу Skai.

За її словами, в 2014 році при закладенні фундаменту були знайдені археологічні цінності, і міністр культури прийняв рішення, що остаточний план повинна розглянути центральна служба Міністерства культури. Але у 2018 році міністерство видало ліцензії для початку будівництва без додаткового узгодження, і в тому ж році готель було зведено.

Однак висота будівлі викликала протести жителів. Була подана скарга до державної ради, яка скасувала попередній дозвіл на будівництво і попросила міністерство передати питання до ЦАС, щоб з’ясувати, якої висоти має бути будівля.

ЦАС вирішила, що будівля готелю, яка, до речі, розташована поруч із музеєм Акрополя і управлінням старожитностей, повинна бути висотою 24 м разом із завершальними конструкціями.

Тепер власнику належить знести два поверхи і надбудови. На даху, який вимагають знести, розташовані басейн і бар із чудовим видом на Акрополь.