Закон і Бізнес


Ключовий етап третього добору

Самсін закликав майбутніх суддів не ставитися до спецпідготовки формально


№6 (1096) 09.02—15.02.2013
2926

Тепер 4 лютого можна вважати історичною датою в процесі добору кандидатів на посади суддів. Цього дня Вища кваліфікаційна комісія суддів розпочала спеціальну підготовку претендентів на мантії.


Черговий етап третього добору кандидатів на посади суддів у ВККС вважають ключовим, адже вперше майбутні законники будуть проходити спеціальну підготовку. Нагадаємо, за результатами складання анонімного тестування 20 грудня 2012 р., здобувати необхідні для роботи в суді знання буде 631 особа. Із них 148 навчатимуться на денній формі навчання, а 483 — на заочній.

Рішенням ВККС від 17.01.2013 кандидати на посади суддів, направлені для проходження спецпідготовки, розподілені між навчальними закладами. Тож майбутні судді здобуватимуть знання у Київському національному університеті ім. Т.Шевченка, Львівському національному університеті ім. І.Франка, Національному університеті «Одеська юридична академія» та Національному університеті «Юридична академія України ім. Ярослава Мудрого» у Харкові.

У національному університеті ім. Т.Шевченка в день урочистого відкриття навчання для суддів зібралися не лише майбутні законники, а й представники судової системи.

Голова ВККС Ігор Самсін укотре наголосив на важливості спецпідготовки: «Це хороша можливість для кандидатів не лише добре підготуватися до кваліфіспиту, а й поглибити теоретичні знання для судової практики. Майбутній суддя в процесі спецпідготовки повинен отримати максимальну кількість навичок прикладного характеру, які допоможуть йому грамотно почати працювати».

Тож кандидати протягом 6 місяців вивчатимуть три блоки дисциплін: «Судоустрій України. Етика та деонтологія судді», «Розгляд справ у судах першої інстанції (місцевих судах)», «Суддівські навички». Аби дати кандидатам якомога більше корисних знань, до навчального процесу залучили й законників ВС та вищих спеціалізованих судів.

До того ж, як і планувалося, під час стажування за кожним кандидатом закріплять наставника. «Як і будь-яке навчання, спецпідготовка передбачає тестування та практичні завдання. Вестиметься обов’язковий контроль ваших знань. Тож не ставтеся до навчання формально», — закликав кандидатів І.Самсін.

Керівник головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента Вадим Фесенко, звертаючись до майбутніх законників, висловив сподівання, що за їхньою допомогою «рівень довіри до суддів тільки зростатиме».

На важливості нового кроку в доборі охочих одягнути мантію акцентував заступник голови Вищого господарського суду Анатолій Осетинський: «Уперше в Україні почали готувати суддів на рівні європейських стандартів. Ми вийшли на якісно нову підготовку суддівського корпусу».

Спецпідготовка, як зауважив І.Самсін, є «проміжним етапом між анонімним тестуванням та кваліфікаційним іспитом». Саме останній покаже, наскільки добре засвоїли кандидати науку та чи готові йти далі до омріяної професії.