Закон і Бізнес


Я не я, і автівка не моя


№17 (1471) 02.05—08.05.2020
16671

Хто все ж таки винен у порушенні правил дорожнього руху: власник автомобіля чи водій? Дати відповідь на це питання має Конституційний Суд.


Перший сенат КС розпочав розгляд справи за скаргою Гагіка Мартиросяна. Останній уважає, що положення ч.1 ст.14-2 Кодексу про адміністративні правопорушення є неконституційними. Адже покладають відповідальність за порушення ПДР, зафіксовані в автоматичному режимі, на відповідальну фізичну особу або керівника юридичної особи, за якими зареєстровано транспортний засіб.

Як поінформував суддя-доповідач Віктор Кривенко, на думку автора клопотання, оспорювані положення кодексу не відповідають стст.61, 62 Конституції. Адже до адміністративної відповідальності притягаються власники транспортних засобів навіть у разі, якщо вони не вчиняли адміністративне правопорушення.

Втім, згадані статі Конституції мають дуже дотичний стосунок до цього питання. Стаття 62 взагалі оперує поняттям «злочин», і не може поширюватися на адмінпроступок. А індивідуальність юридичної відповідальності (ч.2 ст.61) у даному разі цілком витримується тим, що протокол складається на конкретну особу, а не на автомобіль.

Врешті-решт, власнику автомобіля має бути добре відомо, хто фактично перебував за кермом і порушив правила. Першому-ліпшому незнайомцеві він ключі не віддасть. Тож має самостійно розбиратися із винуватцем, якому довірив джерело підвищеної небезпеки, а не шукати, як уникнути сплати штрафу. Інакше порядку на дорогах не буде.