Закон і Бізнес


Вимоги депутата


№17 (1471) 02.05—08.05.2020
4241

Якщо депутат чогось вимагає, будь-який посадовець повинен на це реагувати належним чином. Принаймні вчасно давати відповідь і не брехати в ній. Інакше…


Як з’ясував Олег Макаров із фракції «Слуга народу», судова практика прихильна до чиновників , оскільки не дозволяє притягати посадовців одразу до кримінальної відповідальності, якщо вони ігнорують звернення чи запит депутата місцевої ради. А іншої відповідальності не передбачено.

Аби заповнити цю прогалину, він запропонував внести зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення і встановити штрафи за невиконання законних вимог депутата місцевої ради (№3381). І в цьому його підтримала низка колег.

Отже, аби місцеві мешканці могли розраховувати на допомогу депутата у вирішенні своїх локальних питань, пропонується доповнити КпАП окремою статтею 188-56, з аналогією із відповідальністю за порушення при відповіді на звернення/запит народного депутата. За перший «ігнор» звернення на чиновника очікує від 170 до 425 грн. штрафу, а за невчасне реагування на запит — удесятеро більше.

Причому складати протоколи про такі порушення будуть уповноважені особи апарату самої ради — від селищної до міської. Отже, роботи судам точно додасться у рази.