Закон і Бізнес


Наталя Міщук:

Підстави для позбавлення батьківських прав


Наталя Міщук — прес-секретар Хмільницького міськрайонного суду

10428

Хмільницький міськрайонний суд продовжує правову просвіту населення. Виконуємо обіцяне та розповідаємо сьогодні, якими є підстави для позбавлення батьківських прав.


Одразу зауважимо, що позбавити батьківських прав можуть як батька, так і матір, оскільки часто, люди припускають, що це стосується лише батька («батьківські права»  від слова «батьки», а не «батько»).

Що ж говорить Сімейний кодекс України? Якими є підстави для позбавлення батьківських прав?

Мати або батько можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо вони без поважної причини не забрали свого малюка чи малюків з пологового будинку або іншого закладу охорони здоров’я.  Зміни у 2020 році в законодавстві нашої країни додали до таких підстав – ухилення від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти. Якщо батько чи мати або ж обоє батьків, жорстоко поводяться з дітьми, примушують жебракувати чи займатись бродяжництвом, вдаються до експлуатації дитини або ж засуджені за вчинення умисного кримінального порушення проти дитини, то вони можуть бути позбавлені батьківських прав. Вагомою підставою для позбавлення батьківських прав є алкогольна чи наркотична залежність тата або мами дитини. Мати або батько можуть бути позбавлені батьківських як відносно усіх своїх дітей, так і окремо когось із них – це розглядається судом індивідуально.  Коли суд приймає рішення щодо позбавлення батьківських прав, то до уваги береться інформація про здійснення соціального супроводу особи чи сім'ї, якщо, звичайно, такий відбувався.

У Сімейному кодексі України також зазначено: якщо суд при розгляді справи про позбавлення батьківських прав виявить у діях батьків або одного з них ознаки кримінального правопорушення, він письмово повідомляє про це орган досудового розслідування, який в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України, розпочинає досудове розслідування.. Рішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили суд надсилає органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

Замість післямови: часто мати, батько чи законний представник дитини  не подають позов до суду про позбавлення батьківських прав, бо вважають, що це звільняє людину від сплати аліментів на сина, доньку чи дітей. Однак - ні! Особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов'язку утримання дитини, але втрачає права щодо неї. Це тема для окремої статті, яку надалі, за умов зацікавленості громадськості, ми обов'язково напишемо.

Закон і Бізнес