Закон і Бізнес


Купити ваші персональні дані можна за 1 долар: як працюють шахраї


28.04.2020 09:54
13964

За останні кілька років кількість кіберзлочинів в нашій країні зросла в три рази. Інтернет-шахраї крадуть у користувачів соцмереж логіни й паролі, зламують систему доступу до фінансових ресурсів і поштових сервісів. За допомогою спеціальних Інтернет-ресурсів можна купити будь-яку інформацію про вас.


Де і як злочинці можуть отримати ваші персональні дані та скільки це коштує, розповів адвокат АО Barristers Олександр Тананакін.

Сьогодні найпоширенішим об'єктом злочину є персональні дані, заволодіти якими набагато простіше ніж ми могли собі це уявити.

На просторі всесвітньої павутини є безліч сервісів, де можна купити ваші персональні дані. Звичайно, ці сервіси не безкоштовні. Вартість таких послуг залежить від кількості запитів і варіюється від 50-200 доларів. З метою безпеки оплата відбувається в криптовалюті (біткоінах).

Практично 70% всіх кіберзлочинів відбуваються в корисливих цілях, щоб викрасти гроші, які ви зберігаєте на банківських рахунках  та картах.

Так, наприклад, за повні дані на людину за номером мобільного або ПІБ (фото, пошта, телефони, кодові слова, родичі) можна отримати за 600 грн. За інформацію з банку, включаючи скан-копію документа, продавці просять 800 грн. Рух коштів по банківським рахункам обійдеться у 2000 грн. Дані про перетин кордону, інформація про судимості, наявність кримінальних справ, відомості з обліку автомобілів оцінюється на чорному ринку в 1000 грн. Одне з найдорожчих та затребуваних послуг на ринку цифрової інформації є деталізація телефонних дзвінків і смс-повідомлень. Ціна за такі дані складає 200 доларів і надається протягом 2-3 днів з моменту замовлення.

Маючи всі дані по банківській карті, в тому числі паролі і секретне слово, шахрай без проблем може вкрасти всі ваші гроші.

Розслідувати такі злочини практично неможливо. Вкрадені кошти за лічені секунди перетворюються в електронні гроші або обмінюються на іншу валюту, і вже через кілька хвилин можуть бути переведені в готівку та зняті в банкоматі закордонного банку на іншому кінці земної кулі.

Дані з реєстру прикордонної служби про перетин кордону можна купити протягом години за 1000 грн. А наприклад, повну базу виборців України (34 млн записів) на чорному ринку пропонують купити всього лише за 600$.

Кожен день наші персональні дані і облікові записи з величезною швидкістю накопичуються в державних установах, службах таксі, в інтернет магазинах, кур'єрських службах, на сайтах оголошень, на сервісах по доставці продуктів, під час оплати комунальних послуг, при купівлі квитків на транспорт, під час запису на прийом до лікаря або в медичних лабораторіях, а також в інших сферах, де є необхідність ідентифікації клієнта.

Серйозну конкуренцію кіберзлочинцям на чорному ринку персональних даних складають саме самі власники цих персональних даних. Наприклад, працівник держустанови може злити базу персональних даних за певну винагороду.

Оборот сірих сервісів тіньового ринку інформації за 2019 рік склав 300 млрд доларів. Паралельно з чорним ринком персональних даних активно працює ще один не менш затребуваний ринок комерційної фінансової інформації. В середньому за 1000 доларів можна купити податкові дані про всіх ваших контрагентів, про відкриті рахунки, про кошти працівників підприємства.

За 500-1000 доларів можна отримати інформацію з баз митного обліку. Наприклад, можна дізнатися інформацію про вашого бізнес партнера за кордоном, звідки саме імпортується товар, і за якою ціною він приходить на митницю України.

Сьогодні на ринку фінансових послуг набирає обертів діяльність мікрофінансових компаній, що надають послуги з видачі онлайн-кредитів. Клієнтами мікрофінансових компаній є 6 млн чоловік. А це означає, що в розпорядженні компаній з видачі швидких кредитів знаходиться 6 тис. фотографій копій паспортів та кодів, які можуть бути викрадені кіберзлочинцями або продані недобросовісними співробітниками цих же компаній. В середньому за комплект з 300 паспортів і кодів продавці просять 1500 доларів. Якщо документи неодноразово використовувалися і продавалися, ціна за такий комплект (паспорт і код) буде не більше одного долара.

Законом України про захист персональних даних передбачено ряд механізмів і вимог щодо захисту, але, як ми бачимо, ці норми практично не працюють і залишаються на папері. В реальності захист персональних даних залежить від вас самих. Але в умовах сучасного життя неможливо відмовитися від цифрових технологій, банків, логістичних компаній, покупок в інтернеті. Найчастіше жертва кіберзлочинця або Інтернет -шахрая сама передає відомості, які потім стають інструментом скоєння злочинів.

Щоб уберегтися від кіберзлочинів, юристи радять зайвий раз не користуватися неперевіреними сервісами по здійсненню оплати в Інтернеті. Також необхідно максимально уважно ставитися до підозрілих ресурсів, на яких вас просять пройти реєстрацію, залишити свої персональні дані, завантажити копії документів.

Не варто забувати про необхідність періодичної зміни паролів від всіх ваших облікових записів і фінансових інструментів. Зміну таких даних необхідно робити не рідше одного разу в два місяці.

Закон і Бізнес