Закон і Бізнес


ВС роз’яснив особливості відшкодування збитків за договором зберігання


24.04.2020 12:50
7206

Розглянувши касаційну скаргу у справі за позовом про відшкодування збитків, завданих внаслідок втрати майна за договором зберігання, Верховний Суд зазначив, що такий договір може бути укладений зі зберігачем чи професійним зберігачем.


Про це йдеться у постанові КЦС ВС № 643/14079/17, передає «Закон і Бізнес».

Правильне визначення правового статусу відповідальної за збереження речі сторони договору (зберігач чи професійний зберігач) впливає на обставини, які виключають відповідальність такої сторони за втрату речі, прийнятої на зберігання. Апеляційний суд таких обставин, які мають важливе правове значення для правильного вирішення спору, не встановив.

Кваліфікуючою ознакою професійного зберігача є здійснення зберігання на засадах підприємницької діяльності. Тобто таку діяльність суб’єкт господарювання (підприємець) має здійснювати систематично.

За загальним правилом за втрату речі під час строку зберігання зберігач відповідає, якщо: відбулося порушення обов’язку повернути поклажодавцеві річ у схоронності; поклажодавцеві завдано збитків у вигляді втрати речі; наявний причинний зв’язок між діями (бездіяльністю) зберігача і негативними наслідками, що виявились результатом таких дій (бездіяльності); вини зберігача в настанні щодо речі негативних наслідків, яка проявилась у будь-якій формі, тобто умислу чи необережності зберігача до невиконання чи неналежного виконання своїх обов’язків.

Натомість професійний зберігач має довести, що річ втрачена внаслідок непереборної сили або через такі властивості речі, про які зберігач, приймаючи її на зберігання, не знав і не міг знати, або внаслідок умислу чи грубої необережності поклажодавця.

У всіх інших випадках, навіть якщо вини професійного зберігача немає, він зобов’язаний відшкодувати збитки поклажодавцеві.

У разі якщо зберігач зберігає річ після закінчення строку зберігання, то він відповідає за її втрату лише за наявності його умислу або грубої необережності.

Розмір збитків, завданих втратою зберігачем речі, має доводити поклажодавець (кредитор).

Закон і Бізнес