Закон і Бізнес


Біль про втрачене і розтрачене

Фінансові порушення колишнього Уряду КРУ обчислює десятками мільярдів


Злочин і покарання, №4 (991) 22.01—28.01.2011
2452

Сума виявлених втрат фінансових і матеріальних ресурсів за час функціонування Уряду Юлії Тимошенко сягнула рекордної за всі роки роботи Головного контрольно-ревізійного управління позначки й обчислюється десятками мільярдів гривень. Про це заявив головний ревізор Петро Андрєєв, повідомляє УНІАН.


Керівник ГоловКРУ нагадав, що перевірка стану національної економіки була розпочата в березні 2010 року за дорученням Президента Віктора Януковича і Прем’єр-міністра Миколи Азарова з метою оцінки законності й ефективності використання державних ресурсів за період 2008 — початок 2010 рр.
За словами П.Андрєєва, суттєві фінансові порушення, зловживання та факти, що свідчать про корупцію у сфері використання державних грошей та інших активів, встановлено практично у всіх галузях економіки.
Під час прес-конференції керівник ГоловКРУ повідомив низку фактів, які підтверджують збитки, заподіяні скарбниці.
Зокрема, внаслідок «ручного» управління Урядом Ю.Тимошенко державними коштами додаткове навантаження на бюджет 2010-го перевищило 5 млрд грн. А за 2009 рік держборг зріс на 96,3 млрд грн. і на 1 січня 2010-го становив 227 млрд грн., що на 33,9 млрд грн. перевищує граничний розмір державного боргу, встановлений законом про держ¬бюджет на 2009 рік.
Значні порушення, допущені під час виконання заходів з боротьби із за¬грозою пандемії свинячого грипу, призвели до втрат бюджетних коштів на сотні мільйонів гривень.
Крім того, аудитом установлено, що під виглядом безоплатної видачі громадянам актів про право власності на землю попередній Уряд розгорнув масштабну передвиборну кампанію, яка коштувала скарбниці кількох міль¬йонів гривень.
Згідно з інформацією ГоловКРУ доведено також низку незаконних дій колишнього Кабміну під час управління стратегічними запасами держави. Найпоказовішим є приклад із одним ТОВ, яке зберігало матеріальні цінності держрезерву, але припинило свою діяльність відразу після отримання від Держкомрезерву 458 млн грн.