Закон і Бізнес


Діти нашвидкуруч

Зміни до ЦПК дозволять позбавити батьківських прав за місяць


№16 (1470) 25.04—01.05.2020
Павліна КАМЕНСЬКИХ
5871

Співавтор поскаржився, що під час написання документа його не почули. Але планує переробити все на свій смак між першим та другим читанням, щоб діти якнайшвидше знайшли нові сім’ї.


Доля за 30 днів

Народні депутати представили на Комітеті ВР з питань правової політики проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення розгляду судових справ, пов’язаних із захистом прав дітей». У пояснювальній записці автори переконують, що він написаний задля забезпечення стабільних і гармонійних умов життя дитини. Адже сьогодні усиновлювачам доводиться пройти тривалий шлях для того, щоб отримати бажане дитя. Спершу це етап збирання різних документів, який законодавці спрощувати не збираються. А далі — судовий розгляд, який триватиме мінімум 3 місяці, також передбачено додатково 30 днів для оскарження рішення.

Оскільки позитивне рішення за заявами про усиновлення виноситься у понад 90% випадків, цей процес, на думку законодавців, слід спростити та скоротити. Тим більше що охочих виховувати дитину — 15000, а дітей-сиріт, які шукають батьків, — 17000.

Нардепи пропонують чимало змін. Зокрема, під час скасування усиновлення судом, якщо нові батьки не забезпечують дитину всім необхідним, суд також має прийняти рішення про позбавлення батьківських прав. Справу про усиновлення має вирішувати один суддя без залучення присяжних. Він має вирішити питання про залучення до справи заінтересованих осіб та особи, в сім’ї якої росте дитина. На думку авторів, достатньо 5 днів для того, щоб підготувати справу до розгляду, 30 днів — щоб винести рішення і ще 10 — на подання апеляції, якщо буде таке бажання.

Делікатне питання

Один зі співавторів проекту, Максим Дирдін, заявив, що ідеєю закону було спрощення процедури усиновлення, що особливо актуально для іноземців. Проте він зізнався, що в нього також є до цього проекту певні питання і поскаржився, що під час написання документа його «трішки не почули». Вони підготували ще й інший варіант, але саме на цьому документі наполягали представники служби у справах дітей.

Однак члени комітету захоплення цією ідеєю не виявили. Зокрема, нардеп Сергій Власенко назвав його «нездійсненним». Адже задля того, щоб позбавити когось батьківських прав чи, навпаки, надати ці права, необхідно отримати висновок органів опіки, який є обов’язковим. Цей висновок готують 1,5 місяця, оскільки необхідно проаналізувати житлові умови батьків, зібрати медичні довідки й багато іншого. Орган опіки й піклування зазвичай збирається лише раз на місяць, адже до його роботи залучені як представники місцевої влади, так і інші фахівці, які мають іншу роботу й не можуть засідати щотижня.

Утім, нардеп заявив, що не заперечує, аби проект унесли до порядку денного засідання ВР. «З питанням усиновлення дітей треба бути дуже-дуже обережним», — застеріг нардеп.

Його колега Володимир Ватрас узагалі негативно налаштований щодо нововведення. «Під вивіскою поліпшення прав дітей хочуть внести зміни до Цивільного процесуального кодексу в частині скорочення часу на апеляційне оскарження», — переконаний він у підступних планах авторів проекту. На його думку, треба вдосконалювати матеріальне становище дітей стосовно доступу до усиновлення. А от ЦПК чіпати нардеп не радить. Адже так можна породити прецедент, що справи про усиновлення матимуть одні строки, а інші розглядатимуться довше.

Також В.Ватрас розповів, що сьогодні існує тенденція до позбавлення батьків опіки без їхнього відома. Якщо строки розгляду та апеляційного оскарження скоротять, то також без їхнього відома зможуть цю дитину всиновити вже інші батьки, і це все — протягом місяця. «Механізм оскарження та повернення дітей у сім’ю може стати надто складним», — вважає нардеп.