Закон і Бізнес


Не псуйте папір!

У ФРН запропонували скасувати касові чеки заради екології


№16 (1470) 25.04—01.05.2020
3728

У Німеччині можуть відмовитися від обов᾽язкових паперових чеків на всі покупки. З такою ініціативою виступила німецька федерація ритейлерів, а також представники малого бізнесу.


Вони запропонували замінити чеки документами, які потребують менше ресурсів, наприклад електронними чеками.

Закон про обов’язкові чеки для всіх покупок, навіть дрібних і незначних, ухвалили для того, щоб роздрібні торговці не могли ухилятися від оподаткування. Він набрав чинності 1 січня цього року. Подібна схема вже давно діє в Австрії, Португалії, Італії, Франції та інших країнах Європейського Союзу. В Україні видача чеків теж обов’язкова.

Але німецькі ритейлери вважають, що чеки на фізичних носіях — це невиправдане витрачання ресурсів. Наприклад, у сучасних касових апаратах є вбудовані чипи, які реєструють покупки. Таким чином, податкові органи можуть перевірити всі операції без чеків.

До того ж чековий папір не переробляється, а це суперечить принципам циклічної економіки, яку розвиває ЄС.

Тим часом, за даними Міністерства фінансів Німеччини, державний бюджет щорічно недоотримує €10 млрд податкових надходжень від роздрібної торгівлі (це близько 2%). Тому міністерство наполягає на додатковому обліку покупок.

Серед можливих рішень — залишити обов᾽язкові чеки, але ввести послаблення для торговельних точок, які змушені пробивати понад 500 чеків на день. Інший варіант — зобов᾽язати торговців використовувати нові касові апарати, захищені від зламу. Їх будуть випробовувати в Берліні з жовтня цього року.