Закон і Бізнес


Вибіркова допомога


№16 (1470) 25.04—01.05.2020
3881

Право на одноразову грошову допомогу у разі втрати працездатності не є конституційно визначеним для поліцейського. Тому її можна платити, а можна і відмовити — залежно від підстав звільнення.


Саме так, на думку Конституційного Суду, потрібно розуміти гарантії від держави для осіб, які отримали інвалідність унаслідок виконання обов’язку з охорони правопорядку в цій державі, але звільнилися не через хворобу, а з інших підстав.

Нагадаємо, що автор звернення вважав, що право на одноразову допомогу у разі визначення поліцейському інвалідності «дискримінаційно поставлене у залежність від підстав звільнення», оскільки «ця допомога виплачується лише працівникові поліції, якого звільнено по хворобі».

Однак, у рішенні від 22.04.2020 №3-р(І)/2020 перший сенат КС дійшов висновку, що положення п.3 ч.1 ст.97 закону «Про Національну поліцію» є цілком конституційними. Адже держава має широкий обсяг дискреційних повноважень щодо запровадження чи зміни одноразової грошової допомоги як одного з видів соціальних виплат. І Верховна Рада повноважна на власний розсуд визначати конкретні підстави та особливі умови призначення і виплати такої допомоги.

Тож КС не угледів у визначених законом умовах жодної дискримінації. Тобто, потрібно було не поспішати звільнятися за власним бажанням, а зачекати, доки комісія визнає непридатним до служби за станом здоров’я.