Закон і Бізнес


Як відбувається приватизація під час карантину, розповіли експерти


22.04.2020 17:01
4466

Асоціація правників України провела вебінар з керівництвом Фонду державного майна про поточні справи, плани та задачі інституції.


Зустріч із Головою Фонду Дмитром Сенниченком, першим заступником Голови Фонду Леонідом Антоненком і заступником Голови Фонду Тарасом Єлейком модерував Президент Асоціації правників України, Денис Бугай, передає «ЗіБ».

Як повідомили в АПУ, відповідно до презентації Д.Сенниченка, кількість державних підприємств в Україні є найбільшою у світі – 3733.

Із 3733 підприємств, 115 перебуває під контролем НАНУ, 585 – непідконтрольних територій, 766 – Фонду Національного добробуту, а 1261 з них вже необхідно ліквідовувати. Під приватизацію підпадає 1006 підприємств. При цьому, управління ними здійснює 60 владних органів.

За останні 15 років ФДМУ передав на приватизацію 93 підприємства, за останні лише 5 місяців – понад 600.

За словами Голови ФДМУ, станом на 20 грудня 2019 року отримано 530 підприємств для приватизації - це майже у 6 разів більше, ніж за попередні 10 років (93 підприємства).

Д.Сенниченко нагадав, що розподіл приватизації відбувається за балансовою вартістю: на малу та велику. Ключова різниця в процедурі, за  словами очільника ФДМУ полягає в тривалості процедури – велика приватизація відбувається із залученням спеціалізованих рад. Приблизний термін – 9 місяців. У зв’язку ж із пандемією, велика приватизація (далі ВП) зупинена виключно в частині проведення аукціонів. При цьому, спікер наголосив на необхідності чіткого тлумачення Закону про запобігання COVID-19 в частині формулювання щодо ВП під час пандемії.

Стандартна тривалість великої приватизації – 11-12 місяців до дати аукціону, міститить 8 етапів, від підготовки до проведення розрахунків за договором.

Плани ж ФДМУ наразі підлаштовуються під карантинні заходи. Так, триває підготовка великих об’єктів за якісною процедурою, однак аукціони будуть проводитися відповідно до термінів відновлення активностей, зокрема, можливості перельотів.

Відповідно до результатів опитування учасників вебінару, 15% вважає за потрібне зупинити приватизацію в поточних умовах, а 85% - продовжувати. З них 40% пропонують проводити лише малу приватизацію, а велику – поставити на паузу, ще майже 45% переконані – необхідно продовжувати обидві. Прихильники останнього варіанту вважають – головне, аби об’єкти держвласності отримали ефективного власника.

«Позиція правничої спільноти відображає рівень її зрілості», - зазначив Голова ФДМУ. За його словами, аналогічну позицію займають і міжнародні правові інституції, і європейські банки.

Із презентацією можна ознайомитися за посиланням.

Запис вебінару можна переглянути тут.

Закон і Бізнес