Закон і Бізнес


Банкрутство — на карантині


№16 (1470) 25.04—01.05.2020
3708

Ужиті медико-санітарні заходи призвели до неможливості проведення процедур банкрутства відповідності до норм КзПБ. Утім, народні депутати вирішили усунути упущення.


Проект «Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства» (№3322) щодо недопущення зловживань у сфері банкрутства на період дії заходів, спрямованих на запобігання виникненню й поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) подано до парламенту.

Якщо документ підтримають у сесійній залі, процедура зазнає величезної кількості змін. Зокрема, автори пропонують дати можливість проводити збори комітету кредиторів у режимі онлайн або шляхом опитування. Арбітражних керуючих звільнятимуть від відповідальності, якщо вони не мали змоги виконувати свої обов’язки через карантин. Строки провадження можуть суттєво подовжити, створивши лояльні умови для його учасників.

Крім того, передбачено заборону відкривати провадження у справах про банкрутство юридичних осіб за заявою кредиторів за вимогами до боржника, що виникли з 1.02.2020. Такий мораторій пропонується встановити на весь час дії карантину та протягом 90 днів із моменту його закінчення. Отже, керівники підприємств можуть бути звільнені від необхідності звертатись із заявами щодо можливого банкрутства, а разом з тим і від відповідальності за невчинення таких дій.