Закон і Бізнес


Підозрюваний двічі

Один із районів Львівщини залишився без Феміди через потяг законника до грошей


Лука Кріль після того, як був відсторонений, повернувся на роботу та ще раз попався на хабарі.

№15 (1469) 18.04—24.04.2020
Аліна ПРИШЛЮК
16568

Життя триває, і Феміді треба за щось жити. Тож законник, якого відсторонили від роботи через обвинувачення в отриманні неправомірної вигоди, ще раз упіймався на тому самому. Щоб він не скоїв злочину втретє, його вирішили взяти під арешт.


Двічі в одну річку ввійдеш

У грудні 2018 року суддя Турківського районного суду Львівської області Лука Кріль став героєм усіх інформаційних сайтів, адже його затримали при одержанні хабара.

Працівники Служби безпеки і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури вважають, що служитель Феміди вимагав від місцевого любителя їздити напідпитку €1000, щоб заплющити на це очі. Правоохоронці піймали суддю на гарячому та знайшли €400. Гроші законник заховав у туалеті. Тоді ж  йому повідомили про підозру.

У лютому 2019 року Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила суддю від роботи, а район залишився без Феміди. Згодом чоловік знову повернувся на роботу, але ненадовго: у листопаді його ще раз відсторонили. Цього разу — до набуття законної сили вироком суду, адже обвинувальний акт направили до Вищого антикорупційного суду.

Але 24 січня цього року на сайті НАБУ з’явилось таке повідомлення: «24 січня 2020 року за процесуального керівництва прокурорів САП детективи НАБУ викрили на одержанні неправомірної вигоди в.о. голови одного з районних судів Львівської області. Слідством установлено, що вказана особа висловила прохання громадянину надати грошову винагороду за непритягнення до адміністративної відповідальності. Служителя Феміди викрито після одержання ним другої частини обумовлених коштів. Наразі вирішується питання про повідомлення судді про підозру».

Цікаво, що нині у ВАКС уже розглядається справа за обвинуваченням вказаного судді».

І хоч у тексті відсутнє ім’я судді, але можна припустити, що йдеться саме про Л.Кріля. Адже 2 березня цього року судді ще раз повідомили про підозру.

Арештований за можливості

На початку квітня цього року ВРП розглянула подання Генерального прокурора про одержання дозволу на арешт судді. Підозру в тому, що суддя прагнув отримати неправомірну вигоду, яку було вручено у березні цього року, долучили до справи.

На думку прокурорів, законника необхідно ув’язнити, адже перед ним відкриваються чудові можливості. Насамперед йому дуже зручно втекти від слідчих органів, адже м.Турка, в якому мешкає підозрюваний, всього за 20 км від польського кордону та за 100 від словацького. А проїхавши 150 км, він має можливість потрапити в Угорщину.

Прикметно, що прокуратура навіть не стала напружуватися і переписувати клопотання. Адже в умовах, коли геть усі держави в Європі на замку, важко уявити, що будь-хто з українців, навіть суддя, може ось так легко перетнути кордон.

Утім, перспективи втечі, які нібито відкриваються перед служителем Феміди, були лише одним з аргументів на користь арешту. Він єдиний суддя на весь район, тож йому буде надзвичайно просто знищити чи підробити якісь документи. Крім того, служитель Феміди прогулював допити. Згодом він пояснив свою відсутність перебуванням на лікарняному. А після цього з’явився на роботу і сам собі надав відпустку більше ніж на місяць. Тому повістки в суд довелося вручати дружині, адже він від них ухилявся через те, що відпочивав.

Останнім аргументом на користь ув’язнення було те, що суддя може скоїти ще один злочин. Адже той факт, що ВАКС розглядає обвинувальний акт щодо судді, не зупинив законника, і він вирішив наостанок підзаробити ще трішки грошей.

Хоча згідно з наказом Л.Кріль до 17 квітня ще у відпустці, він вирішив відірватися від відпочинку й підійти до комп’ютера, адже засідання відбувалось у режимі відеоконференцзв’язку. Також до розгляду справи онлайн долучився захисник судді.

Представник Офісу Генерального прокурора прибув на засідання особисто. ВРП пішла на поступки прокурорам, вирішивши, мабуть, що аргументи логічні та їх достатньо, і дозволила відправити суддю за ґрати. Тож, навіть якщо судді вдасться захиститися від одного обвинувачення, його чекає ще одне. Проте райсуд тепер залишився без жодного судді.