Закон і Бізнес


Євростандарти — у пріоритетах


№6 (1096) 09.02—15.02.2013
3521

Проблеми функціонування судових систем України й Литви, а також можливі шляхи їх вирішення обговорювали під час зустрічі в.о. голови Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ Станіслав Міщенко та суддя Верховного адміністративного суду Литви, молодший керівник проекту Twinning від Литви Віргіліус Валанчус.


Як наголосив С.Міщенко, «для подальшого реформування судової системи, впровадження норм та стандартів ЄС вкрай важливою для України є підтримка міжнародних експертів. Тому співпраця з європейськими інституціями є одним із пріоритетних напрямів діяльності ВСС».

Також, як повідомили «ЗіБ» у прес-службі ВСС, обговорювалася підготовка до участі ВСС у проекті Twinning. Сторони обмінялись думками щодо переваг проекту для України в рамках впровадження норм і стандартів ЄС.

В.Валанчус зупинився на окремих питаннях співробітництва в рамках проекту Twinning. Зокрема, він наголосив на доцільності залучення до проекту кількох європейських країн — партнерів. На його переконання, це уможливлює детальніше вивчення практики здійснення судочинства у країнах — членах ЄС та впровадження ефективних законодавчих норм на національному рівні.

Суддя із Литви також розповів про проведення судово-правової реформи у своїй країні, зазначивши, що для України ознайомлення з іноземним досвідом у цьому напрямку є надзвичайно важливим. Адже для набуття статусу члена ЄС Україні необхідно адаптувати національне законодавство до європейських стандартів.