Закон і Бізнес


«Титанік» і титани

Як пережити пандемію та до чого готуватися правникам із початком кризи?


Загартовування карантином може дати юристу довічний антикризовий іммунітет.

№14 (1468) 11.04—17.04.2020
Вікторія ЯКУША
4602

Карантин — це не лише перехід професійної діяльності у режим онлайн, це велика і сувора «гра на виживання» у соціумі, якому зрештою знову потрібно буде налагоджувати зв’язки. На юриспруденцію чекає особливий шторм, і, щоб вийти з нього ще сильнішим, варто починати працювати над собою вже тепер.


Тотальне перезавантаження

Асоціація правників України провела антикризовий вебінар «Зміни в критичних умовах: витримати і перемогти!», спікером якого виступив партнер консалтингової компанії Legal Stratagency Олександр Хвощинський.

Він, зокрема, відзначив: важливо підійти до осмислення подій, що відбуваються сьогодні, рефлексивно — не варто панікувати або недооцінювати загрозу. Ми матимемо справу не просто із черговою кризою, а з дійсно важкими часами.

Ключові проблеми, спричинені пандемією, полягають у тому, що ми не можемо щось прогнозувати, а отже, все, що відбувається сьогодні в економічній сфері, може затягнутися на невизначений час.

До ключових викликів О.Хвощинський відносить безпосередню загрозу життю та здоров’ю; економічну і, як наслідок, соціальну та політичну кризу; зниження попиту та неможливість надавати послуги, обмеження можливості професійної (економічної) самореалізації; необхідність в умовах невизначеності постійно адаптуватися та приймати важливі рішення.

Щоб стати не просто юристом, а антикризовим юристом, необхідно пам’ятати про велику п’ятірку, пов’язану з емоційним станом:

• психічну стійкість;

• поєднання екстра- та інтровертності;

• відкритість для нового досвіду;

• адаптивність;

• добросовісність і педантичність.

О.Хвощинський вирізняє горизонтальні та вертикальні «драйвери росту» для юриста. До вертикальних, мета яких полягає в самовдосконаленні, належать постійне підвищення кваліфікації внаслідок здобуття нового досвіду з одночасним усвідомленням відповідальності. Прийняття відповідальності на себе розвиває лідерські якості, оскільки юрист учиться відповідати не лише за себе і за своїх партнерів та клієнтів, а й за належне функціонування правосуддя у своїй країні. Необхідно також підтримувати мотивацію до праці та намагатися зрозуміти свою місію і реалізовувати її. Націленість на ефективність дозволить відчувати «повноту життя». Розширення меж поняття «робота» має включати у себе місіонерство.

Горизонтальні драйвери являють собою особисті та міжособистісні навички, поєднані з емоційною компетентністю. Таких навичок дуже багато, серед них оптимізм, переконливість, співпереживання, націленість на досягнення екологічних цілей тощо.

Навички професійного виживання

О.Хвощинський попередив, що юристам потрібно звикати до нових реалій, серед яких можуть бути безкоштовні консультації. Таку роботу варто сприймати як досвід, який у будь-якому разі важливий та цінний. «На певний час попит у сфері юридичних послуг знизиться. Юристи потраплять під рутинний ніж», — зазначив спікер. Причини полягають у тому, що, по-перше, не буде фінансових ресурсів, щоб заплатити за юридичні послуги, по-друге, багато компаній закриється і штатні юристи стануть безробітними, по-третє, ця економічна криза така глобальна, що для багатьох власників бізнесу проблеми просто неможливо вирішити за допомогою юристів.

Нині О.Хощинський пропонує сконцентруватися на двох принципах — «розмотування клубка» цінностей та поєднання «навіщо» й «чому». Перший принцип полягає у тому, аби переглянути з точки зору пріоритетності ті пункти, які ви вважаєте потрібними. Цей клубок цінностей порівнюється з пірамідою компетенцій юриста. Вирішальну роль у цій піраміді відіграє стратегія самозбереження та здатність приймати рішення.

Другий принцип — це пошук синтезу між тим, що є бажаним та гостро необхідним. Тепер час для того, щоб те, що відкладалось у довгу шухляду, нарешті втілити в життя, адже, за іронією долі, виявляється, що саме ці дії та рішення були необхідними для вашого подальшого розвитку як професіонала.

До мотиваторів юриста О.Хощинський відніс 7 ключів професійного щастя:

• особисті та командні перемоги;

• визнання та оцінку за прозорими та справедливими критеріями;

• матеріальну компенсацію;

• новий різноманітний досвід;

• «я заслуговую на довіру» — відчуття себе об’єктом інвестицій;

• сприятливий психологічний клімат у найближчому середовищі та команді;

• задовільний баланс професійного й особистого життя.

Резюмуючи, він відзначив: ми опинилися на своєрідному «Титаніку», і тут тоне не лише економічна стабільність, прогнозованість, плани та перспективи, а й звичний ритм життя і принципи прийняття рішень. Але є позитивна новина для тих, хто не опускає рук: у вас є шанс набути унікальний досвід і вийти із цієї ситуації справжнім титаном у своїй сфері.