Закон і Бізнес


Даєш зарядку!

У ФРН змінять житлове законодавство заради електромобілів


№14 (1468) 11.04—17.04.2020
3063

Власники та орендарі житла в багатоквартирних будинках у Німеччині отримають право за свій рахунок установлювати пристрої для заряджання електромобілів. Інші власники та орендодавці не зможуть цьому перешкоджати.


Одна з найважливіших причин невеликого попиту на електромобілі — недостатньо розвинена інфраструктура для їх підзарядки. Кардинально вирішити цю проблему шляхом установлення нових зарядних станцій уздовж автобанів не вдасться. Статистика свідчить: приватні власники електромобілів приблизно у 80% випадків заряджають їх або вдома, або на роботі, пише DW.

Добре тим, хто живе в приватному домі. А як бути мешканцям багатоквартирних будинків, хай навіть обладнаних підземними паркінгами?

Згідно з житловим законодавством власник квартири і паркомісця в гаражі зобов᾽язаний узгоджувати будь-які будівельні зміни з іншими власниками. При цьому зазвичай потрібне рішення загальних зборів, нерідко одностайне. Ще важче домогтися дозволу квартиронаймачам, а в Німеччині приблизно половина домашніх господарств користується орендованим житлом.

Ось Міністерство юстиції ФРН і вирішило змінити чинний закон про житлову нерухомість, «пристосувавши його до потреб ХХІ століття», тим більше що він був прийнятий у 1951 році. Внесені поправки не тільки дають зелене світло встановленню зарядних пристроїв для електромобілів, а й полегшують прийняття рішень про будівельні зміни задля підвищення енергоефективності, поліпшення умов для людей з обмеженими можливостями та вжиття заходів для запобігання крадіжкам.