Закон і Бізнес


Вегетаріанська Європа

В ЄС стимулюватимуть відмову від м’яса заради овочів


Вегетаріанські ресторани також стають дедалі популярнішими в європейців.

№14 (1468) 11.04—17.04.2020
3419

Некомерційна організація «Гринпіс» виступила з ініціативою їсти менше м’яса. Причому для цього пропонується на рівні Євросоюзу прийняти закон, щоб споживання цього продукту скоротити на 70% до 2030 року і на 80% — до 2050-го.


Згідно з пропозицією виробники м’ясної продукції повинні будуть отримувати менше підтримки від ЄС. Відповідно, пасовища і площі зможуть використовуватися для вирощування кормів для овочівництва, а також фруктів та злаків.

Зараз європейці в середньому з’їдають 1,6 кг м’яса на тиждень. Автори ініціативи пропонують до 2050 року скоротити цей обсяг до 300 г. Саме стільки м’яса в середньому потрібно дорослій людині згідно з підрахунками експертів медичного журналу The Lancet.

За даними медичних досліджень, надмірне споживання м’яса шкідливе, особливо для дорослих людей. Це призводить до різних проблем зі здоров’ям — від зайвої ваги до серцево-судинних і онкологічних захворювань.

Крім того, утримання худоби більше шкодить навколишньому середовищу, ніж рослинництво.

Найзатятіші м’ясоїди в Європі — це іспанці, на них припадає по 100 кг м’яса на рік, а найменше — в Болгарії (58 кг). У середньому на європейця сьогодні припадає понад 82 кг м’яса щорічно. У світі цей показник досягає 43 кг, або 0,8 кг на тиждень, за даними ООН.

Окремі країни ЄС уже замислюються над скороченням попиту на м’ясні продукти. Наприклад, у Німеччині запропонували ввести спеціальний «податок на м’ясо». А в Польщі й Португалії кількість вегетаріанців зростає незалежно від політики влади.