Закон і Бізнес


Огляд законодавства про аліменти: адвокатський моніторинг


09.04.2020 13:26
3549

Все, що потрібно знати про аліменти зібрано в одному огляді, який підготувала член Комітету цивільного права та процесу Ради адвокатів Київської області Ольга Кухаренко.


Сьогодні питання аліментів у всіх на слуху, адже наша держава взяла чіткий курс на належне забезпечення прав дитини, повідомили «ЗіБ» в Раді адвокатів Київської області.

Це і збільшення мінімального розміру аліментів, і спрощення процедури їх отримання, і посилення відповідальності за несплату аліментів, і навіть запровадження так званої «дошки ганьби» для злісних неплатників аліментів. Але попри позитивні зрушення, які ми спостерігаємо в Україні вже не перший рік, питання отримання аліментів все ще гостро стоїть для більшості розлучених сімей. У судах зареєстровано майже 7 млн позовів про стягнення аліментів; аліменти присуджено вже майже 3 млн дітей, із яких десь 600 тис. страждають через ухиляння батьків від їх сплати.

Спробуймо розібратися, що законодавець має на увазі під аліментами та які моменти слід враховувати стягувачу (той, кому платять) і платнику (той, хто платить) аліментів, щоб забезпечити інтереси дитини й уникнути неприємностей у майбутньому. Відповідний огляд законодавства в схемах та таблицях підготувала член Комітету цивільного права та процесу Ради адвокатів Київської області О.Кухаренко.

Зокрема, розглянуті такі питання:

1. Договірний спосіб утримання дитини.

2. Примусовий спосіб захисту права дитини на належне утримання. Позовне провадження.

3. Стягнення аліментів у наказному провадженні.

4. Участь батьків у додаткових витратах на дитину.

5. Відповідальність платника аліментів.

6. Шпаргалка стягувача у виконавчому провадженні.

Переглянути документ можна за посиланням.

Закон і Бізнес