Закон і Бізнес


Протокол вам у руки!


№14 (1468) 11.04—17.04.2020
25883

За 6 років надто мало осіб було притягнуто до відповідальності за ігнорування адвокатських запитів. Бо самоврядні органи не виявляють належної наполегливості. Тому цей батіг потрібно віддати в руки самих адвокатів.


Такі зміни пропонує проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України…» (№3265). На думку автора — нардепа із фракції партії «Слуга народу» і колишнього адвоката Олександра Качури, його ініціатива дозволить покращити надання професійної правової допомоги.

Наразі Кодекс про адміністративні правопорушення передбачає, що функції притягнення до адмінвідповідальності виконують ради адвокатів. Вони на підставі повідомлення про порушення правил надання відповіді на адвокатський запит звертаються до суду для накладання стягнення на винну особу. Втім, за 6 років було складено 408 таких постанов і лише 63 особи понесли реальне покарання.

Тож пропонується дати можливість адвокатам, практичний стаж яких перевищує 4 роки, самим складати такі протоколи і передавати їх до суду. Звісно, тільки стосовно випадків ненадання відповіді на їхні запити.

Крім того, спрощується процедура складення протоколу в разі неявки чи відмови особи, яку притягують до відповідальності, від його підписання. Одночасно збільшуються строки для складання протоколу (до 3-х місяців) та штрафи (від 100 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).