Закон і Бізнес


Судді не знають, як працювати дистанційно без програмного забезпечення


08.04.2020 13:59
3509

Суддівська спільнота вимагає роз’яснень, як в умовах карантину забезпечити доступ громадян до правосуддя за відсутності спеціалізованого програмного забезпечення.


Як повідомили «ЗіБ» в Асоціаці розвитку суддівського самоврядування України, у умовах карантину суди прагнуть зробити спілкування громадян із судами зручними і комфортними. Тому деякі судді почали використовувати платформи для онлайн-конференцій, такі як Zoom та Skype.

Однак у суддів виникає питання, чи можна використовувати платформи, які не сертифіковані в Україні, які не є частиною Єдиної інформаційно-телекомунікаційної системи.

«На сьогодні є не зрозумілим, як за допомогою онлайн-платформ здійснити фінансування судового засідання та встановити особу, яка не має електронного підпису, як допитати свідків, як вести протокол», — йдеться у зверненні АРССУ до ВРП, РСУ та ДСАУ.

Асоціація підтримує запровадження дистанційного судочинства, яке забезпечить доступ громадян до правосуддя в умовах поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)». Однак на сьогодні відсутній чіткий алгоритм дій суддів та технічні можливості для забезпечення виконання впроваджених змін.

З огляду на вищевикладене, Асоціація вимагає в найкоротші терміни надати роз’яснення як діяти суддям в умовах відсутності спеціалізованого програмного забезпечення.

Закон і Бізнес