Закон і Бізнес


Протестуйте подалі


№14 (1468) 11.04—17.04.2020
2966

Останніми роками поширюється практика фізичного та психологічного тиску на суддів. Найчастіше — шляхом проведення акцій протесту, блокувань будівель судів. А це слід розцінювати як втручання у правосуддя.


Аби захистити незалежність Феміди, нардеп від фракції партії «Слуга народу» Сергій Демченко зареєстрував проект «Про внесення змін до статті 6 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (№3291).

Свою ініціативу він пояснює тим, що свобода зібрань не є абсолютною. Вона закінчується тоді, коли починає призводити до певного обмеження прав і свобод третіх осіб. Тож коли протестувальники намагаються переконати інших осіб у своїй позиції шляхом умисного застосування примусових заходів, зокрема фізичного недопущення до приміщення, спорудження «барикад» тощо, це вже не підпадає під визначення «мирної акції».

Тому нардеп пропонує передбачити заборону проводити акції протестів, встановлювати намети, сцени, розміщувати плакати, банери, прапори, політичні символи, гучномовці, звуковідтворюючу, світлову чи аналогічну апаратуру для проведення таких акцій на відстані, ближчій за 50 м до будівель судів.

Якоїсь додаткової відповідальності для порушників не передбачається. Проте зобов’язано Службу судової охорони припинити проведення таких акцій чи дій без додаткових вказівок. А у разі потреби — залучити представників Національної поліції або Національної гвардії.