Закон і Бізнес


У ВРП обговорили запуск системи відеоконференцзв’язку судового процесу


06.04.2020 13:06
3580

Відповідно до алгоритму впровадження змін до процесуального законодавства на період карантину учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.


Алгоритм впровадження Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» (№ 540-IX) обговорили під час координаційної наради голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, голова Верховного Суду Валентина Данішевська, голова Ради суддів України Богдан Моніч, голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Андрій Костін, передає «ЗіБ».

Основними змінами, що стосуються правосуддя, вирішено питання про продовження процесуальних строків на час карантину, надано судам право під час карантину приймати рішення про обмеження доступу в судове засідання осіб, які не є учасниками судового процесу.

Визначено, що під час карантину учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Підтвердження особи учасника справи здійснюватиметься шляхом накладення електронного підпису, якщо особа не має такого підпису – у порядку, визначеному Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» або Державною судовою адміністрацією України.

ДСАУ проводить роботи з налагодження та запуску нової системи відеоконференцзв’язку, яка буде відповідати вимогам законодавства (авторизація учасників із застосуванням електронно-цифрового підпису) та забезпечить участь у судових засіданнях поза межами судів із використанням власних технічних засобів.

«Вже з наступного тижня буде розпочато процес навчання працівників апаратів судів, що відповідатимуть за організацію відеоконференцзв’язку», — зазначили у ВРП.

 Планується, що з початку травня 2020 року система запрацює в промисловому режимі, і судді всіх судів зможуть призначати проведення судових засідань в господарському, адміністративному та цивільному процесі в режимі відеоконференцзв’язку. Нова система, спеціально розроблена на замовлення ДСА України, забезпечить не тільки зв’язок та авторизацію осіб-учасників судового засідання, а й автоматизує процес обробки клопотань сторін процесу щодо проведення засідань в режимі відеоконференцзв’язку, відеозапис таких засідань та ведення протоколу, як того вимагає процесуальне законодавство. Крім того, ця ж система забезпечить вже в квітні можливість відеоприйому громадян посадовими особами ДСА України, її територіальних управлінь та судів.

Як повідомили у ВРП, під час наради також обговорили питання щодо стану фінансування системи правосуддя.

Голова ДСАУ наголосив, що у 2020 році бюджетні призначення на оплату праці працівників апаратів судів порівняно із касовими видатками 2019 року зменшено на 89 %. Загальна сума дефіциту фонду оплати праці у 2020 році становить 4.8 млрд гривень. Бюджетні призначення на поточні видатки становлять 444,7 млн грн, що на 61,4 % менше порівняно із 2019 роком.

Загалом дефіцит бюджету на 2020 рік за основними напрямами мінімального використання коштів становить на сьогодні 5 472,1 млн гривень.

Закон і Бізнес