Закон і Бізнес


Вийшов, випив — в тюрму!


№13 (1467) 04.04—10.04.2020
4257

У Німеччині запровадили жорсткі покарання за порушення правил карантинної ізоляції: від драконівських штрафів до тюремного ув'язнення. І ці заходи вже стали застосовувати.


Коли поліція баварського міста Ландсхут утретє застала 27-річного німця, який розпивав пиво з друзями, терпіння поліцейських лопнуло, і справу передали в суд. До цього на порушника тричі складали протоколи, йому довелося заплатити загалом кілька сотень євро штрафу... На цей раз інших учасників компанії оштрафували, а злісного порушника на тиждень відправили до в'язниці, пише DW.

Це перший такий випадок у Німеччині, але він свідчить, як жорстко тут карають тих, хто не дотримується правил карантину. Федеральний закон передбачає штрафи до 25 тис. євро або навіть тюремні строки, якщо порушник кого-небудь заразить.

Найліберальніші штрафи зараз у Бремені і Баден-Вюртемберзі: якщо більше двох осіб, які не живуть в одній квартирі (навіть якщо це члени однієї сім’ї), знаходяться разом на вулиці або в магазині, їм загрожує штраф від 100 до 1000 євро з кожного. У Баварії мінімальний штраф — 150 євро, причому, вже за те, що людина виходить на вулицю без вагомої причини. Правда, прогулянка на свіжому повітрі в парку тут теж є поважною причиною. Стільки ж доведеться заплатити, якщо сядеш поруч з ким-небудь у парку на лаву ближче, ніж на 1,5 м.

Кафе, ресторани, бари, навіть перукарні карають куди суворіше. Якщо вони працюватимуть, то господарям доведеться заплатити від 2500 до 5000 євро — за кожного клієнта і за себе, звичайно.