Закон і Бізнес


Коли карантин стає форс-мажором: суд нагадав важливу умову


30.03.2020 10:56
16745

Карантин сам по собі не є форс-мажором. Така обставина стане форс-мажорною лише у випадку, якщо особа доведе неможливість виконання зобов’язань, передбачених умовами договору, саме через карантин.


На це звернули увагу у Сьомому апеляційному адміністративному суді, передає «Закон і Бізнес».

17 березня 2020 року Верховна Рада України ухвалила закон (№ 530-IX), яким внесено зміни до Закону України “Про торгово-промислові палати в Україні” та включено карантин до списку форс-мажорних обставин.

У суді зауважили: щоб засвідчити форс-мажорні обставини, потрібно звернутися до Торгово-промислової палати. Для того, щоб отримати сертифікат ТПП про форс-мажорні обставини, потрібно довести причинно-наслідковий зв’язок між зобов’язаннями, які сторона не може виконати, та обставинами (їхнім результатом), на які сторона посилається, як на підставу неможливості виконати зобов’язання.

Обов’язок доказування настання форс-мажорних обставин покладено на заявника, який несе відповідальність за повне та належне оформлення заяви, достовірність викладених фактів, наданих документів, відомостей та доказів. І вже за результатами розгляду таких документів Торгово-промислова палата видає сертифікат про форс-мажорні обставини.

Закон і Бізнес