Закон і Бізнес


ВРП вимагає виділити судам кошти на зарплати та засоби захисту


27.03.2020 16:17
3637

Через істотний дефіцит видатків судові установи не в змозі не лише забезпечити заробітну плату працівникам апарату суду, а й навіть закупити необхідні засоби захисту для уникнення зараження коронавірусом.


Про це йдеться у зверненні ВРП до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо критичної ситуації з фінансовим забезпеченням судів, інших органів та установ системи правосуддя, передає «Закон і Бізнес».

У зверненні наголошується, що розписом Державного бюджету України на 2020 рік для фінансового забезпечення судів передбачені бюджетні призначення в обсязі 10 273,4 млн грн, що менше від проведених касових видатків у 2019 році на 4 350,5 млн гривень. На кінець лютого 2020 року з доведеного судам річного фонду оплати праці в обсязі 8 271,4 млн грн після стовідсоткового покриття потреби на суддівську винагороду діючих суддів в обсязі 7 673,4 млн грн на оплату праці працівників апаратів судів залишилося лише 598 млн грн з 5 367,2 млн грн необхідних.

Як зазначено в зверненні, наявний розмір фонду оплати праці не покриває передбачені законодавством обов’язкові виплати і забезпечує середньомісячну заробітну плату працівника апарату суду в розмірі 2 100 грн на місяць, що призвело до виникнення соціальної напруги серед працівників апаратів судів. У 2019 році середньомісячна заробітна плата працівника апарату суду становила 18 400 гривень.

Дефіцит видатків на оплату праці працівників апаратів судів становить 4 769,2 млн грн, дефіцит нарахувань на оплату праці –  1 456,8 млн гривень. На інші поточні видатки судів (поштові відправлення, папір, утримання приміщень, оргтехніки, інформаційних систем, винагорода присяжним тощо) дефіцит у 2020 році сягає 831 572,9 тис. гривень.  Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» взагалі не передбачені бюджетні асигнування на створення Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Крім того, у зв’язку з пандемією коронавірусу судам як органам державної влади, робота яких не може бути припинена, необхідно виділити додаткові кошти в обсязі 154,9 млн грн на придбання засобів захисту та дезінфекції, які на сьогодні неможливо закупити через істотний дефіцит видатків.

ВРП звернулася до ВРУ та КМУ щодо необхідності внесення у найкоротший строк змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» в частині збільшення Державній судовій адміністрації України видатків для забезпечення здійснення правосуддя місцевими та апеляційними судами.

Закон і Бізнес