Закон і Бізнес


Засвідчення форс-мажорних обставин стає простішим — коментар юриста


27.03.2020 15:17
6663

З огляду на запровадження карантину значно збільшилась кількість звернень до торгово-промислових палат за засвідченням форс-мажорних обставин. Більшість таких звернень пов’язана із неможливістю виконання договірних зобов’язань.


Як зазначив радник ADER HABER Станіслав Карпов у коментарі для «ЗіБ», у зв’язку із цим ТПП України спростила процедуру подання заяв щодо таких випадків.

За повідомленням ТПП України, для засвідчення форс-мажорних обставин щодо неможливості виконання договірних зобов’язань, достатньо надати наступний мінімальний пакет документів:

- заяву за відповідною формою, підписаною керівником підприємства;

- копію договору;

- копію наказу (розпорядження) у зв’язку з необхідністю припинення діяльності на підставі відповідних нормативно-правових актів;

- повідомлення (сповіщення іншої сторони).

Слід звернути увагу, що вказаний перелік не містить згадки про документ на підтвердження оплати послуг за засвідчення форс-мажорних обставин, однак це не свідчить, що такі послуги стали безоплатними. Безоплатно послуги, як і раніше, надаються лише суб’єктам малого підприємництва, а решті заявників слід здійснювати оплату за встановленим тарифом.

Тому юрист порадив разом із зазначеним мінімальним пакетом документів обов’язково надавати документ про оплату послуг ТПП України. В іншому випадку, сертифікат про засвідчення форс-мажорних обставин не буде виданий.

Вищевказані документи можна подавати в електронному вигляді на електронну пошту ТПП України.

Слід звернути увагу, що такий мінімальний пакет документів, по суті, розрахований лише на ситуації, коли діяльність заявника була припинена на підставі відповідних нормативно-правових актів, наприклад постанови Кабінету Міністрів  від 11.03.2020 № 211.

В інших випадках доведеться доводити наявність форс-мажорних обставин та обґрунтовувати об’єктивну неможливість виконання договірних зобов’язань, що, відповідно, вимагатиме надання й інших підтверджуючих документів.

Отже хоча процедура отримання сертифікату про форс-мажорні обставини і була спрощена, однак не для всіх, зауважив С.Карпов.

Закон і Бізнес