Закон і Бізнес


КС указав, аби прокурорам платили зарплату за законом


27.03.2020 13:49
6458

Заробітна плата прокурорів має визначатися виключно законом. Тому Верховна Рада не могла делегувати Уряду повноваження самостійно вирішувати це питання з огляду на фінансові можливості.


Таке рішення ухвалив Конституційний Суд, відреагувавши на подання 50 народних депутатів. Відповідно, визнане неконституційним положення п.26 розд.VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу в частині, що передбачає застосування ст.81 закону «Про прокуратуру» у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів.

КС виходив з того, що Конституцією визначено перелік питань, які регулюються виключно законами, і він має імперативний характер. Отже, заробітна плата прокурорів, як елемент організації та порядку діяльності прокуратури у розумінні ст.131-1 Основного Закону, має визначатися виключно законом.

До того ж, Суд нагадав, що «кодексом не можна вносити зміни до інших законів України, зупиняти їх дію чи скасовувати їх, а також встановлювати інше (додаткове) законодавче регулювання відносин, відмінне від того, що є предметом спеціального регулювання іншими законами України».

Відтак, оскаржуване положення БК спричиняє юридичну невизначеність при застосуванні зазначених норм кодексу та закону, а отже, є таким, що суперечить принципу верховенства права, передбаченого ч.1 ст.8 Конституції.

Закон і Бізнес