Закон і Бізнес


Слідство веде карантин

Що робити, якщо до вас додому прийшли з обшуком


№13 (1467) 04.04—10.04.2020
22144

Експерти прогнозують, що в період карантину буде проведено багато обшуків, які, найімовірніше, будуть націлені на домашні адреси. Прийти можуть до кожного. І потрібно чітко розуміти, що робити, а чого робити не варто у разі такого візиту.


«Карантин — ідеальний час для слідства», — вважає адвокат у кримінальних справах ADER HABER Елеонора Салова. Суди закриті, скарги і заяви про злочин подати складно, а ось клопотання про обшук приймають і розглядають.

«Весь світ сьогодні зіткнувся з колосальним викликом, який змусить нас шукати нові методи роботи, самореалізації і досягнення певних фінансових результатів. І тільки слідство навряд чи змінить свої підходи. Тому пам'ятайте: поки ви перебуваєте на карантин, кожен другий слідчий стоїть у черзі за ухвалою про проведення обшуку », — зазначає Елеонора Салова.

Вона підготувала прості рекомендації, які допоможуть пережити обшук настільки безболісно, наскільки це можливо.

Що робити до

Провести прибирання вдома. Викинути непотрібні документи, почистити електронну пошту, видалити старе листування і фото документів. Якщо інформації багато краще проконсультуватися з IT-фахівцем.

Установити додатковий захист на домашні комп'ютери і техніку.

Подбати про гроші. Якщо ви зберігаєте великі суми готівки вдома, рекомендую подумати про більш безпечне місце.

Налагодити комунікацію з консьєржем. Обміняйтеся телефонами, попросіть попередити, якщо до вас підніматимуться непрохані гості.

Придбати відеоспостереження. Сьогодні продається багато портативних відеокамер. Купіть і покладіть її, наприклад, на полицю. У разі необхідності — увімкніть запис.

Підпишіть договір з адвокатом. Якщо до вас прийдуть з обшуком, просто вимагати адвоката — замало. Вам одразу поставлять запитання, кого саме, тому потрібно підготуватися заздалегідь.

Що робити під час

Вимагайте від співробітників правоохоронних органів забезпечити дотримання правил медичного захисту. Всі співробітники повинні бути в масках, має бути антисептик, а також вимагайте перед початком виміряти температуру всім учасникам слідчої дії.

Викликайте 102. Якщо вам буде відмовлено у цих вимогах, викликайте поліцію і заявляйте про вчинення злочину співробітниками правоохоронних органів за ст.325 КК, а саме про створення ситуації, що потенційно може призвести до поширення вірусної інфекції.

Заявляйте про порушення. Після отримання ухвали про обшук, повторно заявіть про це на камеру. Також, якщо у когось зі співробітників правоохоронних органів є ознаки вірусної інфекції, обов'язково зафіксуйте це у протоколі, на камеру і на 102.

Повідомте про свій хворобливий стан. Якщо ви самі перебуваєте на самоізоляції з підозрою на вірусну інфекцію, то повідомте про це до і після початку слідчої дії.

Перевірте повноваження слідчого/прокурора. Необхідно звірити ім'я і посаду особи в посвідченнях із зазначеними в ухвалі про обшук.

Перевірте термін дії ухвали. Вона діє рівно місяць з моменту видачі.

Перевірте адресу проведення обшуку. Якщо виявите розбіжності бодай якихось даних (букви у назві вулиці, номеру будинку, конкретного приміщення, літери корпусу чи її відсутність), заявіть про те, що вони не мають право проводити обшук саме у цьому приміщенні. За можливості телефонуйте на 102 і повідомляйте, що невідомі особи незаконно перебувають у вас вдома.

Вимагайте адвоката. Згідно з ч.1 ст.236 КПК, слідчий/прокурор зобов'язані допустити адвоката до проведення обшуку. На примірнику слідчого ухвали про обшук зафіксуйте: «вимагаю допустити адвоката (вказати ПІБ) до проведення обшуку».