Закон і Бізнес


Акціонери не можуть бути відповідачами у справах про визнання недійсним рішення загальних зборів — ВС


24.03.2020 14:58
4221

Відповідачем у справах про визнання недійсним рішення загальних зборів є господарське товариство, а не його окремі учасники (акціонери).


Такого висновку дійшов Верховний Суд у постанові № 916/524/19, передає «Закон і Бізнес».

Учасник ТОВ звернувся до господарського суду з позовом до ТОВ і двох учасників ТОВ про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників ТОВ та скасування реєстраційних дій/записів.

Рішенням господарського суду у справі № 916/524/19 позов задоволено. Постановою апеляційного господарського суду рішення місцевого господарського суду в частині задоволення позову до двох учасників ТОВ скасовано, в цій частині позовних вимог провадження у справі закрито. В решті рішення господарського суду залишено без змін.

Залишаючи без змін постанову апеляційного господарського суду, колегія суддів КГС ВС зазначила таке.

З касаційної скарги вбачається, що скаржник не погоджується з позицією апеляційного господарського суду в частині закриття провадження щодо позовних вимог, заявлених до двох учасників ТОВ. Відповідачами у цій справі є ТОВ та фізичні особи – учасники ТОВ.

ВС констатує, що відповідачем у справах про визнання недійсним рішення загальних зборів є господарське товариство, а не його окремі учасники (акціонери), оскільки відповідне рішення є результатом волевиявлення не окремого учасника, а загальних зборів учасників як органу товариства.

Позовні вимоги про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників ТОВ та скасування реєстраційних дій / записів як похідних обґрунтовано заявлено до ТОВ.

ВС звертає увагу скаржника, що провадження апеляційним судом закрито в частині позовних вимог, які були заявлені до учасників ТОВ. У частині позовних вимог, які були заявлені до ТОВ, рішення суду першої інстанції залишено без змін. З огляду на це помилковими є твердження скаржника про те, що суд апеляційної інстанції «фактично позбавив позивача можливості на подальше виконання такого рішення, а відповідно і позбавив можливості захистити свої порушені права та законні інтереси».

Закон і Бізнес