Закон і Бізнес


Банки не обслуговуватимуть людей з симптомами коронавірусної інфекції


23.03.2020 12:14
3671

Українським банкам дозволили не обслуговувати в своїх відділеннях клієнтів з підвищеною температурою, так як це єдиний симптом коронавірусу. Працівники банку за допомогою термометру перевірятимуть у людей температуру.


Про це йдеться в офіційному листі Нацбанку ( "Щодо режиму роботи банківських установ в період посилених заходів протидії поширенню коронавірусу"), передає «ЗіБ» з посиланням на «Страна».

Як наголошується в документі, банкам рекомендують при можливості використовувати дистанційні засоби вимірювання температури відвідувачів на вході в приміщення банківських установ.

Деякі банки вже стали закуповувати в свої великі відділення безконтактні термометри, які вимірюють температуру людини за лічені секунди.

Це дозволить убезпечити роботу банківських працівників, які вже заявляють про небажання обслуговувати людей в касах і за столами менеджерів.

Цим же документом банкам дозволили ряд інших важливих речей:

- Повністю перевести виплату пенсій, соціальних виплат, зарплат бюджетникам, субсидій та інших наявних виплат виключно в безготівковий режим.

- Заборонити нараховувати та стягувати неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасні платежі по житлово-комунальним послугам.

- Самостійно визначати режим і формат роботи своїх відділень. А також обслуговувати людей похилого віку окремо від усіх інших.

- Дозволити людям тимчасово не платити не тільки за споживчі кредити, а й за іпотеку. А також заборонити банкам в період карантину та обмежувальних заходів стягувати застави по іпотечних кредитах і виселяти позичальників.

- Банкам дозволили самостійно визначати режим своїх відділень. Встановлювати свої терміни роботи і прикривати на час ті точки, які, з їх точки зору, не є ефективними в даний момент або не мають достатньої кількості персоналу.

Закон і Бізнес