Закон і Бізнес


Історичне примирення


№6 (1096) 09.02—15.02.2013
2921

На Київщині судом затверджено першу угоду про примирення між потерпілим та обвинуваченим.


Обвинуваченого, про якого йдеться в повідомленні прес-служби Київської обласної прокуратури, вироком Києво-Святошинського районного суду визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.345 КК, тобто в заподіянні працівникові правоохоронного органу тілесних ушкоджень. Вперше судом відповідно до нового КПК затверджено угоду про примирення між обвинуваченим та потерпілим. Згідно з угодою обвинуваченому призначено покарання у вигляді одного року обмеження волі. Крім того, відповідно до угоди на підставі ст.75 КК судом звільнено чоловіка від відбування призначеного покарання з випробуванням — іспитовим строком 1 рік.

Під час досудового слідства встановлено, що до міліції надійшло повідомлення від мешканки м.Боярка про те, що невідомі особи хуліганять біля місцевого кафе. Міліціонери, які приїхали на місце події, намагалися втихомирити дебошира. Однак, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, він на вимоги правоохоронців не відреагував. Далі накинувся на прапорщика міліції, завдавши йому удар кулаком в обличчя. Міліціонер отримав численні ушкодження. Досудове розслідування в кримінальному проваджені проводила прокуратура Києво-Святошинського району. Обвинувальний акт щодо чоловіка було направлено до районного суду.

До речі, новий КПК вперше в історії українського кримінального законодавства запровадив інститут угоди між потерпілим та обвинуваченим, популярний в інших країнах. Такі угоди можуть укладатися в провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості та в кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення. Угодою зазначаються істотні для відповідного кримінального провадження обставини, розмір завданої шкоди, строк її відшкодування чи перелік дій, не пов’язаних з відшкодуванням шкоди, які обвинувачений зобов’язаний вчинити на користь потерпілого, строк їх вчинення, узгоджене сторонами покарання чи звільнення від його відбування, наслідки укладення та затвердження угоди.

Якщо суд переконається, що угода може бути затверджена, він ухвалює відповідний вирок і призначає узгоджену сторонами міру покарання. Суд може скасувати вирок, яким затверджена угода, якщо особа, котра звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що засуджений не виконав умови угоди. Наслідком скасування вироку є призначення судового розгляду в загальному порядку або направлення матеріалів провадження для завершення досудового розслідування в загальному порядку.