Закон і Бізнес


Особлива дієта

Донедавна іспанці та італійці вважалися найздоровішими націями у світі


На думку експертів, іспанцям додають сили сонце, повітря і вода плюс здорова їжа.

№11-12 (1465-1466) 21.03—03.04.2020
6593

Американське агентство Bloomberg представило рейтинг країн світу за рівнем здоров’я їхніх жителів. Цього року досліджували 55 країн, які оцінювалися за кількома критеріями.


За даними щорічного рейтингу Bloomberg Healthiest Country Index, найздоровішою країною у світі другий рік поспіль є Іспанія. Друге і третє місця зайняли Італія та Ісландія відповідно. З країн ЄС до першої десятки потрапила Швеція, зайнявши 6-е місце.

Високі позиції Іспанії та Італії дослідники пояснили раціоном, якого дотримуються жителі цих країн. Кухня середземноморських держав містить багато овочів і фруктів, морепродуктів, проте мало червоного м’яса і напівфабрикатів. Крім того, 37% іспанців ходять на роботу пішки, і це найвищий показник серед розвинених країн. А система охорони здоров’я в Іспанії доступна всім жителям, при цьому якість послуг досить висока. Тому громадяни рідше потерпають від захворювань, зокрема серцево-судинних.

При складанні списку враховувалися різні дані, наприклад очікувана тривалість життя і доступ населення до чистої води. Також бралися до уваги додаткові ризики, зокрема раціон, основні причини смерті.

Втім, дослідження проводили до появи коронавірусу. З огляду на те що саме Італія та Іспанія стали вогнищем пандемії в Європі, значення середземноморської дієти та інших чинників, що досліджувалися, для здоров’я, мабуть, дещо перебільшене.