Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N11-12/2020. Анонс публікацій


Закон і Бізнес N11-12/2020

20.03.2020 17:28
3469

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N11-12 (1465-1466). 21 березня – 3 квітня 2020 р.


Ці запевнення кандидата на посаду Генерального прокурора Ірини Венедиктової хоч і не були персоніфіковані, але з огляду на реакцію представників окремих фракцій відклалися у свідомості адресатів. Утім, це не завадило їй стати першою жінкою на цій посаді. Докладніше про призначення нового Генпрокурора, читайте у статті «Жіночий «реванш».

Як повідомляв «ЗіБ», Конституційний Суд ухвалив рішення від 11.03.2020 №4-р/2020, яким визнав неконституційними низку положень закону «Про Вищу раду правосуддя», що регулюють процедуру дисциплінарного провадження, та відновив дію попередньої редакції. Ми звернулися до секретаря третьої дисциплінарної палати, члена Вищої ради правосуддя Лариси ШВЕЦОВОЇ, аби уточнити, як це позначиться на розгляді дисциплінарних проваджень.

Держава обіцяла врятувати бізнес, запровадивши податкові канікули. Водночас, якщо уважно прочитати закони, прийняті на позачерговій сесії, то виявиться, що рятувальний круг парламентарі кинули самі собі. Чим обернуться заходи щодо протидії коронавірусу для бізнесу та хто за це заплатить, читайте у статті «В опозиції до бізнесу».

Блідошкірим людям, які не спали вночі й мають червоні очі, до храму справедливості зась. Їх туди не пустять. Однак вони зможуть під час карантину надіслати свою заяву поштою або на електронну адресу. Про те, як працюватимуть суди в особливому режимі, дізнаєтесь у статті «Е-суд близько».

Нова редакція закону про службу суперечить низці статей Конституції, необґрунтовано розширюючи повноваження силовиків. Те, чи перетвориться чергова реформа на демонтаж, намагалися з’ясувати під час ознайомлення з документом.  Докладніше про це — у статті «Косметично-суперечливі зміни».

Майже рік триває загальне обговорення змін на митниці, зокрема масштабної реорганізації служби. Тепер правники готуються до значних законодавчих змін, які торкнуться чи не всіх процесів. 2020 обіцяє стати роком активного становлення та розвитку «митної служби нового зразка». Саме ці слова й стали ключовим меседжем IІ форуму з митного права та міжнародної торгівлі Асоціації правників України. Чого варто очікувати бізнесу від реформи ДМС, читайте в статті «НЕказкова митниця».

Служителька Феміди розглянула втричі більше справ, ніж передбачено нормами, визначеними Державною судовою адміністрацією. Проте цього виявилося замало, щоб зволікати з виготовленням судового рішення безкарно. Про те, як ДП ВРП покарала законника за роботу понаднормово без ентузіазму, читайте «Безпідставна утрата часу».

Як повідомляв «ЗіБ», Конституційний Суд розглядає скаргу, в контексті якої повинен відповісти на запитання: чи можна вважати нелюдяним поводженням довічне ув’язнення без потенційної можливості звільнення. Убачається, що скаргу буде задоволено, оскільки практика Європейського суду з прав людини фактично не залишає шансів прийняти інше рішення. Докладніше про у статті «З надією на волю», розповів АНТОН ЖУРАВЕЛЬ, партнер АО «Могильницький та партнери».

Питання допустимості доказів, здобутих унаслідок проведення негласних слідчих (розшукових) дій, коли дозвільні процесуальні документи на їх проведення не були розкриті в порядку ст.290 КПК або були розкриті, але несвоєчасно, викликало дискусії. Кожен із підходів до розв’язання цієї проблеми знаходить значну кількість прихильників. Докладніше про висновки ВС щодо відкриття матеріалів НС(Р)Д у порядку ст.290 КПК у статті «Підстави під грифом таємності», розповіла НАТАЛІЯ АНТОНЮК, суддя Великої палати Верховного Суду.

Останніми роками доступ до представництва у суді є темою багатьох дискусій. Без сумніву, причиною цього стало доповнення Конституції ст.131-2. Проте спробу обійти цю вимогу за рахунок розширення поняття «самопредставництво юридичної особи», здійснену наприкінці минулого року, навряд чи можна вважати вдалою.  Докладніше про самопредставництво юросіб у статті «Штучний винахід», розповіли АНДРІЙ ГУСАК, партнер LEXJUS та АНДРІЙ ОВОД, адвокат LEXJUS.

Питання сплати винагороди арбітражному керуючому є чи не головною проблемою в регулюванні процедур неплатоспроможності. Адже законом (тепер — Кодексом з процедур банкрутства) чітко врегульовано лише одне питання, що право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень. Як процесуальна діяльність кредиторів у справі про банкрутство стала підприємництвом у статті «Довести до ліквідації», розповів ПАВЛО ПРИГУЗА, суддя Господарського суду Херсонської області, к.ю.н.

Інститут спільної сумісної власності подружжя завжди був доволі складним, і не лише для пересічного громадянина. Труднощі виникають і у підготовлених правників, чому сприяє доволі мінлива та іноді суперечлива судова практика. Як змінюються позиції судів щодо визнання майна спільною сумісною власністю у статті «В інтересах сім’ї та кредиторів», розповів ОЛЕКСАНДР КРЕНЕЦЬ, радник EVRIS.

Закон і Бізнес