Закон і Бізнес


Жіночий «реванш»

Ірина Венедіктова: «Усе, що можна швидко і законно завершити, буде швидко і законно завершено»


Ірина Венедіктова: «Усе, що можна швидко і законно завершити, буде швидко і законно завершено»

№11-12 (1465-1466) 21.03—03.04.2020
Яна РЕВЕНКО
4845

Ці запевнення кандидата на посаду Генерального прокурора Ірини Венедіктової хоч і не були персоніфіковані, але з огляду на реакцію представників окремих фракцій відклалися у свідомості адресатів. Утім, це не завадило їй стати першою жінкою на цій посаді.


 «Обіцяю не продавати і не зливати справ»

Під час свого виступу перед народними депутатами Президент заявив, що, враховуючи ситуацію в державі — необхідність забезпечення безперебійної роботи всіх правоохоронних органів, він вніс подання про призначення нового Генерального прокурора. Те, що саме І.Венедіктова — відомий юрист, доктор юридичних наук і в.о. керівника Державного бюро розслідувань — може обійняти цю посаду, не стало несподіванкою.

В.Зеленський підкреслив, що вперше в історії незалежної України Генеральним прокурором може бути жінка. «Але мені здається, що в історію України вона увійде передусім як фахова і результативна людина. Переконаний, що моральні якості запропонованого кандидата дадуть змогу забезпечити стабільну і злагоджену роботу органів прокуратури, викоренення корупції в цій системі та ефективне розслідування гучних кримінальних справ», — додав він.

У свою чергу І.Венедіктова розповіла про бачення своєї діяльності на новій посаді. Вона пообіцяла народу України «виконувати свої обов’язки добросовісно, чесно і сумлінно. Не продавати справ, не «зливати» їх, не повертати прокурорських «перевертнів».

Утім, пообіцяла прокурорам «відновити державну інституцію, щоб вони відчували себе незалежними, захищеними, потрібними цій державі». «Я обіцяю не продавати справ і не зливати їх... Все, що можна швидко і законно завершити, буде швидко і законно завершено», — зазначила І.Венедіктова.

Серед своїх перших кроків на посаді назвала проведення аудиту справ і кадрів та налагодження координації роботи правоохоронних органів над кримінальними справами.

«Ви знаєте, що на порозі стоять 226 прокурорів. Уже є судові рішення про поновлення. Тому необхідно ухвалити дуже важливі й законні рішення для того, щоб, з одного боку, реформа прокуратури продовжувалася без перекосів, а з іншого — щоб все відбувалося таким чином, аби прокуратура не лягла після того, коли відбудуться абсолютно законні процедурні рішення», — сказала І.Венедіктова.

Вона додала, що необхідно скоординувати роботу ДБР, НАБУ та СБУ. Адже є випадки розслідування справ з одних і тих самих проваджень. І їй вочевидь насамперед доведеться виконати те, у чому вона ж і звинувачувала попередника — Руслана Рябошапку: призначити процесуальних керівників у більш ніж 1200 кримінальних провадженнях.

«Злодій має сидіти в тюрмі!»

Зрозуміло, що обіцяна активність не могла не наполохати окремих нардепів. Адже, як прогнозують експерти, на відміну від попередника, вона навряд чи гальмуватиме слідчі дії у резонансних справах, у тому числі щодо екс-президента Петра Порошенка та його оточення.

Втім, І.Венедіктова запевнила представника фракції «Європейська солідарність» Миколу Княжицького, що в Україні не буде «політичних переслідувань». «Кожен правник в державі має стояти на принципах верховенства права. Цей принцип позбавляє нас всіх інших механізмів та коридорів», — наголосила вона.

Також дала зрозуміти, що не буде ховатися від зустрічей з народними обранцями. «Ви завжди можете запросити Генерального прокурора на засідання Верховної Ради або комітетів. Ви завжди можете прийти до нього та поставити питання. А злодій має сидіти в тюрмі!» — згадала І.Венедіктова відому фразу.

Серед нагальних проблем є й ті, що пов’язані із законотворчим процесом. Адже вже з 1.07.2020 має запрацювати інститут кримінальних проступків. Тож вона висловила сподівання, що народні обранці вкладуться у визначені ними ж строки, аби закрити всі прогалини.

Зі свого боку пообіцяла, що зверне увагу на підвищення ефективності роботи прокуратури. Зокрема, проведе аудит тих проваджень, що були закриті, наскільки законно це відбувалося.

«Мене насправді турбують справи, що тривають дуже довго, в яких застосований арешт майна. Там дійсно треба активізувати позицію прокурора стосовно того, щоб були прийняті законні рішення. Або мають відбуватися стягнення в бюджет, або прийняті інші рішення», — наголосила вона.

«Або стоїмо на паузі, або змінюємо закон і розслідуємо»

Напевне, найрезонанснішим для певної частини зали було запитання щодо її позиції стосовно розслідування подій на майдані узимку 2014 року та можливості переглянути закон про амністію, що заборонив їх розслідувати.

«Будьмо чесними і визнаймо той факт, що суди у своїх рішеннях вже обходять ці норми закону. А правоохоронні органи мають або виконувати кримінально-процесуальне законодавство, або закон про амністію... Тобто або стоїмо на паузі, або хочемо всебічного об’єктивного розслідування», — переадресувала І.Венедіктова закиди тим, хто ухвалював цей закон. І закликала нардепів визначитись: або вони ухвалюють логічні закони, які будуть виконуватися, або не ухвалюють їх узагалі.

Вони і визначилися: за згоду на призначення І.Венедіктової на посаду проголосувала майже вся фракція партії «Слуга народу» (хоча 224 голоси монобільшості для цього не вистачило б), а також дві депутатські групи та деякі позафракційні. «Голос» і «ЄС» — категорично проти (Петро Порошенко не голосував).

До речі, тепер усі три ключові посади в органах судової влади посідають жінки: Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, голова Національної асоціації адвокатів України Лідія Ізовітова і Генеральний прокурор Ірина Венедіктова. Тобто відбувся своєрідний «гендерний реванш», адже в Уряді жінкам фактично не знайшлося місця.

На думку експертів, настрої і тези, озвучені новим Генеральним прокурором, «дають країні шанс на вирішення законсервованих проблем». Зокрема, справедливе розслідування трагічних подій на майдані та в Одесі, а також кримінальних проваджень щодо представників попередньої влади. І від того, наскільки швидко органи досудового слідства почнуть рухатися в цьому напрямі, залежатимуть не тільки чиїсь рейтинги, а й відновлення законності в державі. Особливо якщо посаду директора ДБР посяде така ж рішуча людина.

 

ДОВІДКА «ЗіБ»

Ірина ВЕНЕДІКТОВА народилася 21 вересня 1978 р. у м.Харкові.

З 2005 до 2019 р. — завідувач кафедри цивільно-правових дисциплін Харківського національного університету ім. В.Каразіна.

Працювала арбітром МКАС при ТПП України, суддею постійно діючого третейського суду при ВГО «Фундація медичного права та біоетики України».

Була радником низки юридичних фірм, а також членом науково-консультативних рад Верховного Суду України та Верховного Суду.

З серпня 2019 р. — народний депутат від партії «Слуга народу», голова Комітету ВР з питань правової політики.

З грудня 2019-го — в.о. директора Державного бюро розслідувань.

З 17.03.2020 — Генеральний прокурор.

Доктор юридичних наук, професор.