Закон і Бізнес


Дезінфекція готівки

Населення закликали розраховуватися картками, щоб не підхопити вірусу з купюр


№11-12 (1465-1466) 21.03—03.04.2020
5239

Центральний банк Вірменії оголосив, що поступово замінюватиме старі банкноти новими, щоб запобігти поширенню пандемії Covid-19. Банк закликав населення за можливості використовувати безготівкову оплату.


Все почалося з того, що Всесвітня організація охорони здоров’я заявила, що новий коронавірус може залишатися на поверхні предметів. Значить, є вірогідність, що він може бути і на купюрах, які брали в руки заражені люди.

З цим не згоден Центральний банк Німеччини, який заявив, що нині немає жодних доказів того, що коронавірус поширюється через банкноти. Порівняно з іншими поверхнями  шанси на це мінімальні, пише Бі-Бі-Сі.

Проте деякі країни вживають запобіжних заходів. Наприклад, Федеральна резервна служба США відправляє на карантин на 7 або 10 днів купюри, що надходять з країн Азії.

Влада Китаю наказала всім фінансовим установам дезінфікувати всі купюри, а потім зберігати їх у сухому місці протягом тижня. Центральний банк також обробляє готівку ультрафіолетом або поміщає її в спеціальні печі. Крім того, друкуються нові банкноти, а старі вилучаються з обігу.

У Південній Кореї та Угорщині купюри, що надходять з банків, також поміщають у спеціальні печі, де їх тримають кілька секунд за температури до 150°С. Потім температуру знижують, а гроші упаковують.