Закон і Бізнес


Як СН буде вирішувати кризу формування ВККС


19.03.2020 17:04
4433

Для відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів Фракція «Слуга Народу» готує законопроект. Зокрема, нардепи хочуть розширити коло міжнародних партнерів.


Про це в інтерв'ю повідомив голова парламентського комітету з питань правової політики, народний депутат від «Слуги Народу» Андрій Костін, передає «ЗіБ».

На сьогодні ВККС не працює після судової реформи Президента Володимира Зеленського (закон №193). За словами нардепа, до роботи ВККС було багато претензій.

«Наша ідея була зробити більш відкритою процедуру відбору членів комісії, бо в законі №193, наприклад, і не було зафіксована обов'язкова наявність більшості суддів у складі комісії. Тобто, як вирішила б конкурсна комісія, так і було б. Більш того, рівень відкритості і довіри до наших міжнародних партнерів теж став вище. Ми надали їм можливість на рівних вибирати членів ВККС. Але не спрацювала ця модель. Можливо, її треба було б доопрацювати, ми зараз цим питанням займаємося, щоб розблокувати роботу ВККС. Законопроект розробляється, рахунок йде на тижні, і він буде внесений до парламенту», — зазначив А. Костін.

Також нардеп добавив, що міжнародних експертів не будуть виключати з процесу відбору членів ВККС.  Фракція «Слуга Народу» має намір розширити коло міжнародних партнерів, які можуть направити своїх представників до складу конкурсної комісії з відбору членів ВККС.

Нещодавно Вища рада правосуддя заявила, що проблема блокування конкурсу до ВККС — в міжнародних експертах.

Закон і Бізнес