Закон і Бізнес


Відводи та інше катування


№11-12 (1465-1466) 21.03—03.04.2020
5466

Адвокат заявив, що тримати за ґратами засудженого за розтрату майна — це катування. Тому він звернувся до Державного бюро розслідувань, щоб там відкрили провадження проти суддів, які не випускають його підзахисного на волю до скасування вироку.


Касаційний кримінальний суд ось уже рік розглядає справу засудженого за привласнення та розтрату чужого майна. На одному із засідань захисник заявив клопотання про зупинення виконання вироку та про те, щоб засудженого на 7 років позбавлення волі чоловіка негайно звільнили з-під варти, адже життя у в’язниці — то катування. Проте колегія суддів постановила відкласти розгляд клопотання і розглянути його в ході вирішення справи по суті.

Рішення ВС обурило захисника. Він не лише заявив відвід усій колегії суддів, а й повідомив, що ще в серпні звернувся до ДБР. Бюро не поспішало розглядати справу, тому скаржник звернувся до суду, який і зобов’язав слідчий орган унести справу до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Не встигли судді ВС оком змигнути, як опинилися під слідством. Такі дії адвоката здалися «верховникам» неприпустимими, і вони звернулися до Вищої ради правосуддя (№1485/0/6-20) та Генерального прокурора, а також до регіональної кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури.

Поведінка захисника була жахливою від самого початку справи. Він заявляв суддям відводи, використовуючи для цього надумані підстави. Колегія суддів сподівається, що відповідні органи приборкають адвоката і дадуть їм змогу розглянути справу.