Закон і Бізнес


Сомнительное богатство


№11-12 (1465-1466) 21.03—03.04.2020
3842

Дочку й онука казахського лідера Нурсултана Назарбаєва зобов’язали довести законне походження більше ніж $100 млн, на які куплено два особняки й апартаменти в Лондоні.


Особняк, що добре охороняється, з підземним басейном і кінотеатром на одній з найдорожчих вулиць країни Бішопс, будинок у престижному районі Хайгейт і величезна квартира в Челсі були арештовані за запитом британських правоохоронних органів навесні минулого року. Тоді влада повідомляла, що нерухомість пов’язана з політично помітною фігурою, але не називала ні адрес, ні імен.

Як інформує Бі-Бі-Сі, суддя Високого суду Лондона дозволила розголосити інформацію, що це за будинки та хто в них живе. Ними виявилися спікер Сенату Казахстану Дарига Назарбаєва та її старший син Нуралі Алієв із дружиною Аїдою. Вони оскаржили в суді арешт своєї нерухомості, купленої кілька років тому.

Арешт був одним із перших актів нової кампанії, спрямованої на боротьбу з відмиванням сумнівних капіталів через купівлю будинків у Британії. Інструмент цієї боротьби — ордер, який дозволяє конфіскувати майно, якщо власник не доведе, що воно нажите чесно.