Закон і Бізнес


Грошовий переполох


№11-12 (1465-1466) 21.03—03.04.2020
5500

Автор клопотання почав із виправдання за те, що сума хабара недостатня, адже необхідних, на його думку, грошей назбирати не вдалось. Однак він сподівається, що за половину йому також вийде щось купити в суді.


До голови Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області Володимира П’ятковського в кабінет прийшов керівник апарату та секретар суду. Вони розповіли про те, що кілька хвилин тому, розпечатуючи листи, в одному з них, адресованому голові суду, разом із клопотанням виявили $1000.

Така знахідка спонукала працівників звернутись у поліцію та повідомити про кримінальний злочин. Крім того, зателефонували в місцеву прокуратуру з аналогічним повідомленням.

Поліція відреагувала на стодоларову купюру дуже швидко. Слідчо-оперативна група з’ясувала всі факти щодо появи грошей у суді. Виявилося, що особа надіслала їх до суду для того, щоб слідчий суддя належно розслідував кримінальні провадження. Саме про це йшлось у клопотаннях.

Наступного дня В.П’ятковський ознайомився з повним текстом клопотань, що лежали в конверті разом з грішми. Їх копії надіслала поліція. Автор вибачався перед законником за те, що не може йому заплатити $2000, адже для нього це непідйомна сума, тому надіслав лише одну, а натомість хотів отримати належне розслідування у двох провадженнях.

Згодом автор клопотань звернувся до суду ще раз і підтвердив свої попередні слова.

В.П’ятковський дійшов висновку, що не може більше працювати над тим провадженням, заявив самовідвід і звернувся до Вищої ради правосуддя (№1451/0/6-20) та Генерального прокурора з повідомленням про втручання.