Закон і Бізнес


Хочу все знати!

Учаснику не можна відмовити в наданні інформації, яка необхідна йому для управління ТОВ


№10 (1464) 14.03—20.03.2020
ВАСИЛЬ КОЛІШНИЙ
6714

Одержання інформації про діяльність товариства в порядку, визначеному установчим документом і законом, є необхідним для реалізації учасником своїх корпоративних прав, зокрема правомочностей на участь в управлінні товариством з обмеженою відповідальністю.


До таких висновків дійшли суди двох перших інстанцій, розглядаючи справу №906/157/19. Із цим погодився й Касаційний господарський суд.

Так, у справі рішенням господарського суду, залишеним без змін постановою апеляційної інстанції, задоволено позовні вимоги учасника до ТОВ про зобов’язання надати завірені підписом уповноваженої особи копії документів. Ішлося про статут, річну фінансову звітність, документи звітності, що подаються відповідним державним органам, документи, що підтверджують права на майно (нерухоме та рухоме) станом на певні дати, а також документи бухгалтерського обліку за визначений період, укладені договори, угоди, контракти тощо. Тобто всі ті документи, які ТОВ зобов’язане зберігати відповідно до ч.1 ст.43 закону «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю».

Свої вимоги позивач обґрунтовував тим, що він є учасником ТОВ і неодноразово звертався із запитами до товариства з вимогою надати зазначені документи. Проте відповідач, на порушення приписів стст.5, 43 закону, не надав їх, чим порушив його корпоративні права.

Утім, у товаристві заперечували сам факт наявності в позивача таких корпоративних прав, наголошуючи на відсутності доказів їх набуття. КГС не аналізував цієї частини заперечень, оскільки про них не йшлося в попередніх інстанціях. До того ж факт часткового виконання первісно заявлених вимог суд розцінив як визнання того, що позивач є належним і що він дійсно є учасником ТОВ.

Позивач зазначив: унаслідок невиконання товариством свого обов’язку щодо надання учаснику на його вимогу інформації про діяльність ТОВ у порядку, визначеному установчим документом і законом, можуть бути визнані порушеними як право учасника товариства на інформацію, так і його корпоративні права.

З огляду на те що надання зазначених документів є обов’язком товариства, відповідно, ненадання їх копій порушує права та законні інтереси учасника товариства, суд першої інстанції, з яким погодився й апеляційний суд, дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позову.

Тож у касаційній інстанції відхилили скаргу відповідача та залишили попередні рішення в силі.