Закон і Бізнес


Хто кому рейдер?

$18 мільярдів на протидію корпоративним захопленням: як РБО допомагає бізнесу


№10 (1464) 14.03—20.03.2020
Аміна БЕКМІРЗАЄВА
4042

Адвокати стверджують, що відновлювати порушене право власності в українських судах можна так же вдало, як і ловити бліх у вівчарні. Втім, інспектори Ради бізнес-омбудсмена пропонують альтернативний шлях.


Повітряно-законодавча хвороба

Доки в суспільстві панує думка, що рейдерство провокується людською жадобою, правники запевняють, що головна причина — в наявності еволюційних проблем у чинному законодавстві. Так, інспектори Ради бізнес-омбудсмена на заході, організованому за підтримки Американської торгової палати, розповіли про передумови рейдерства та найпоширеніші омани.

Як віруси полюбляють слабкий імунітет, так і ідеї про рейдерство обожнюють вади законодавства. Найбільш сприятливе середовище — корпоративний конфлікт. На другому місці — слабка захищеність власності разом із людськими вадами. Замикають список невдалі законодавчі позиції та постійні зміни державного курсу. Власне, євроінтеграційні процеси покращують українське законодавство, а поява стабільного великого капіталу змушує провладних бізнесменів, захищаючи свої статки, захищати всіх.

Розбещені комуністичними ідеями підприємливі бізнесмени вважають, що світ належить їм. Саме це, помножене на амбіції, змушує держслужбовців розбазарювати державне майно, а рейдерів — захоплювати чужу власність. Хоча, певно,  тих і інших матусі в дитинстві вчили, що брати чуже не можна.

Доісторичні часи

Адже саме пострадянська перебудова законодавства принесла ідеї, що дозволили отримати за безцінь основні державні багатства. Як наслідок, сформувалися законодавчі механізми, які уможливлювали зловживання нормами права на свою користь. Край епідеміологічній ситуації поклав Цивільний кодекс, який установив основні правила гри. Втім, один кодекс у полі не воїн, тож, навіть коли кодифікованих актів побільшало, рейдерства це не викоренило.

Якщо проаналізувати найбільш слабкі у сенсі рейдерських захоплень сфери, то на перших місцях опиняться галузі, де й досі працюють старі правила, — агросфера, нерухомість, інфраструктура. Втім, хто б там що не говорив, випадків корпоративного рейдерства стало менше. І на користь цього також свідчить відкрита статистика Міністерства юстиції.

Суспільство, яке звикло до «чорних реєстраторів» та «чорних нотаріусів», поступово починає розуміти, що у цифровому просторі красти все складніше. Крім того, змінені цифрові дані просто повернути в первісний стан. Особливо коли допомагають дорогі адвокати разом із антирейдерською комісією.

Інспектори РБО повідомляють, що найпоширенішою схемою залишається фальсифікація документів. Наприклад, шахраїв приваблюють державні акти на землю, які не були актуалізовані. Схема є доволі простою, як, власне, і все, що добре працює. Рейдери підробляють будь-який документ з доісторичної епохи, головне завдання — складність перевірки відповідності його реальним обставинам справи.

І з цього підтасованого факту починається перереєстрація всього майна. Так, захоплення права власності на землю відчиняє двері для перереєстрації будівель, які на ній розташовані. Далі отриманий цілісний майновий комплекс розділяють та передають в іпотеку або ж заставу. Тож, доки власник оговтується, йому доводиться нашвидкуруч оскаржувати дії зловмисників у судах.

Поважати право

Втім, замість того щоб намагатися ловити бліх у вівчарні, адвокати пропонують більш дієвий спосіб. Передусім слід звертатися до РБО та за її допомоги та підтримки йти шляхом адміністративного оскарження. Намагаючись довести факт підробки, який став рушійною передумовою до змін. При цьому не має значення, чи це документ про право власності на земельну ділянку або підроблене судове рішення. Адже саме за допомогою інспекторів ради за час її роботи бізнес повернув собі понад $18 млрд з того, що було захоплене рейдерами.

Головне — вчасно розплутати клубок фальсифікацій та не пропускати строку, наданого чинним законодавством на оскарження. Як зазначають інспектори ради, назустріч потерпілим від рейдерства йдуть навіть ті, для кого це створює певні ризики. Як не дивно, але за підтримки інспекторів ради навіть нотаріуси, яких зломили, співпрацюють не лише з правоохоронними органами, але й з Мін’юстом. Хоча для нотаріату злом — це сильний головний біль. Адже про неефективність кіберполіції знають навіть у дитячих садочках.

На запитання про те, як інспекторам вдається змушувати нотаріусів та реєстраторів іти до слідчих органів, вони запевняють, що справа в безсторонності та напрацьованому роками авторитеті. Крім того, інспектори згідно з регламентом не представляють інтересів сторін конфлікту, через що мають можливість займати виважену позицію.

Втім, якщо строк на оскарження дій було пропущено — потерпілим від рейдерства доведеться запастися терпінням. Адже розгляд справ в українських судах триває довго, тим паче якщо на боці рейдерів суперечливі правові позиції або ж провладні сили.

Крім юридичних проблем, підґрунтя для біди створює сприйняття в Україні суддів та правників загалом. Дехто з присутніх адвокатів висловив припущення, що корінь зла полягає в тому, що олігархи, які володіють засобами масової інформації, звикли зневажати все, крім англійського права. Тож, певно, Україні краще прямувати не до Євросоюзу, а до союзу із Великою Британією. Адже будь-які великі та серйозні справи українські бізнесмени вирішують за правом лордів.

Втім, шани людині додає не приниження вітчизняних суддів, а гідне поводження та манери. Тож про викоренення рейдерства поки що доводиться мріяти, адже на судову владу намагаються тиснути. А заробітна плата державних реєстраторів не є гідною людини, яка 5 років платила за юридичну освіту. Яка, до речі, є дуже дорогою в будь-якій країні світу. Водночас, доки в Україні не вважатимуть, що державні реєстратори повинні отримувати гідну заробітну плату, а витяги з реєстру не можуть коштувати три копійки, позитиву очікувати не варто.

Доки ж українські підприємці бідкаються через постійні напади рейдерів, експерти з Європейського банку реконструкції та розвитку жартують, що кредити, отримані у них на розвиток власної справи, є найкращим захистом від незаконних зазіхань. Тому українці мусять відповісти на запитання: чому в європейців все добре, а в нас — ні. Можливо, справа не лише в необхідності оновлення реєстрів, але й у зміні свідомості та формуванні поваги до приватної власності?