Закон і Бізнес


У Дермитслужбі розкрили секрети виявлення товарної контрабанди

... та пообіцяли її криміналізувати


.

13.03.2020 16:29
2249

Протидія товарній контрабанді на митниці поділена умовно на три етапи контролю.


Про них під час ІІ Форуму АПУ з митного права та міжнародної торгівлі, який проходить сьогодні у Києві, розповів в.о. заступника директора департаменту-начальника управління походження товарів та митного тарифу Департаменту митно-тарифного та нетарифного регулювання Держмитслужби Володимир Сторожчук, передає кореспондент видання «Закон і Бізнес».

«Все, що  може робити митниця, умовно поділено на три етапи контролю. Перший - обмін інформацією, або звірки з країнами походження, отримання попередньої інформації від корабельних ліній, які везуть товари, і все для того, аби, умовно, смартфони не перетворювалися на керамічну плитку після прибуття в Україну, - зазначає В.Сторожчук.- Другий - фізичний контроль з метою уникнення ризиків потрапляння на ринок контрабанди. Коли приїжджає машина з написом Second Hand, все одно треба до неї зазирнути, бо, можливо, там якісь брендові речі. І це - найболючіше питання, найважче автоматизувати процес. Це вимагає суттєвих інвестицій в інфраструктуру. Це те ж питання вагів, сканерів, автоматичних камер, які мають бути об’єднані в єдину систему. Третій, останній етап - статистична інформація, яка дає нам розуміння трендів і дозволяє виявляти дивні збіги. Коли в одному вантажу і одяг, і абразивні круги, то це явно «червоний прапорець» - щось там не так. Важко уявити  компанію, яка торгує одночасно джинсами та абразивними кругами».

Чиновник також розповів, що сьогодні митниця разом з Мін’юстом працюють над  законопроектом щодо криміналізації товарної контрабанди, додавши, що кримінальна відповідальність буде застосовуватися лише до досить високого порогу контрабанди.

Закон і Бізнес